Cooperarea regională în domeniul energiei
Bucureştiul a gazduit primul Consiliu Informal de Energie, sub Președinția Română a Consiliului UE.
Mihai Pelin, 11.04.2019, 10:32
Bucureştiul a gazduit primul Consiliu Informal de Energie, sub Președinția Română a Consiliului UE. Prezidat de ministrul român al Energiei, Anton Anton, evenimentul, i-a avut ca participanți pe comisarul european pentru energie și schimbări climatice, Miguel Arias Canete și miniștrii energiei ai Statelor Membre UE. Reuniunea a abordat prioritățile viitorului sistem energetic din UE în perspectiva realizării tranziției energetice post 2020. Preşedinţia României la Consiliul Uniunii Europene are ca obiectiv adoptarea unei set de concluzii ministeriale pe această temă, cu ocazia Consiliului Energiei din 25 iunie anul acesta.
Miniștrii au oferit o serie de orientări privind prioritățile în materie de infrastructură și soluții inovatoare pentru următorii ani. În cadrul reuniunii ministeriale, delegațiile și Comisia Europeană au semnat Declarația pentru o infrastructură de gaz europeană sustenabilă și inteligentă, care reprezintă o bază solidă pentru a stimula potențialul gazului natural și pentru a folosi resurse curate, precum hidrogenul, biometanul și metanul sintetic în decarbonizarea sistemului energetic. Infrastructura de gaze naturale, energie electrică și cea de stocare a energiei va trebui să se transforme astfel încât să devină un instrument inteligent de aprovizionare a consumatorilor și un pilon central al dezvoltării economice și sociale, a apreciat Anton Anton. În opinia sa, cuplarea piețelor de energie și gaz, alături de digitalizarea sectorulul energetic în întregul său, pot avea o contribuție semnificativă la reducerea emisiilor poluante, cu costuri relative reduse. În cadrul discuțiilor a fost abordată și eficiența energetică.
Anton Anton: Am vorbit despre tehnologii. Am stabilit împreună că nu vrem să restricționăm nici un fel de tehnologie, nu vrem să impunem o numită tehnologie pentru a asigura tranziția și viitorul energetic. Am discutat despre eficiența energetică, pentru că, deobicei, atunci când vorbim despre energie spunem cam câtă energie trebuie să producem, cum să producem, dar trebuie să vedem cum o utilizăm. Și eficineța energetică asta înseamnă. Să vedem cum utilizăm energia cât mai bine și cum reușim să facem lucrurile pe care le dorim cu cât mai puțină energie. Este clar că avem nevoie de multe investiții. Este clar că investițiile în infrastructură, în soluții inovatoare, în tehnologii sunt principalele repere de care avem nevoie. Dar, este la fel de clar că aceste investiții trebuie făcute eficient și întotdeauna putem să învățăm de la ceilalți câte ceva.
Reuniunea Consiliului Energie a găzduit și prima întâlnire ministerială între statele membre UE și statele din Parteneriatul Estic. Obiectivul a fost de a stabili un dialog regional pentru o cooperare adecvată, în perspectiva asigurării aprovizionării și diversificării cu energie.