Conferinţa europeană privind protejarea oceanelor
Oceanele au o importanță crucială pentru UE și pentru lume. Oceanele sănătoase conțin o biodiversitate bogată, mențin stabilă clima și garantează securitatea alimentară.
România Internațional, 25.03.2019, 11:55
Oceanele au o importanță crucială pentru UE și pentru lume. Oceanele sănătoase conțin o biodiversitate bogată, mențin stabilă clima și garantează securitatea alimentară. Recent, Parlamentul European a găzduit o dezbatere pe tema protejării mediului marin, a mărilor şi oceanelor.
Parlamentul European a găzduit, săptămâna trecută, o conferinţă privind viitorul planetei albastre, în contextul eforturilor pe care UE le face pentru dezvoltarea durabilă, a mărilor şi oceanelor. Au fost abordate teme referitoare la guvernanţa globală a oceanelor, economia albastră durabilă şi mări şi oceane sănătoase şi curate până în 2030. Mediul marin contribuie la economia europeană cu o cifra de afaceri de 566 de milioane de euro, oferind locuri de muncă pentru aproximativ 3,5 milioane de persoane. Cu toate acestea, oceanele se află sub o presiune crescândă din cauza pescuitului excesiv, a eutrofizării apelor de coastă, a deşeurilor marine și a schimbărilor climatice.
Prezentă la dezbateri, Adriana Petcu, secretar de stat în Ministerul Apelor si Padurilor, a declarat:
România consideră că oceanele, mările şi zonele costiere formează o componentă esenţială a ecosistemului global. Reprezentând viitoarea fontieră, oceanele furnizează spaţiul, resurse, energie şi hrana pentru umanitate. Din acest motiv, oceanele şi mările pot contribui la eradicarea sărăciei, prin oferirea de noi locuri de muncă durabile. Totodată, acestea reprezintă principalul element de reglare a climei la nivel global. In vederea creării unui viitor mai bun, este necesar să avem o mai bună înţelegere a conceptului de ocean durabil. Dar, până atunci este obligaţia noastră să oprim degrarea oceanelor şi marilor, facând din protecţia mediului marin o prioritate cheie a politicilor noastre.
România acordă o importanţă majoră acţiunillor de protecţie a mediul marin. Pentru noi, Marea Neagră reprezintă atât o zonă cu resurse naturale, cât si un ecosistem cu o valoare deosebită. Fiind o mare care are o legătură limitată cu Oceanul Planetar este supusă presiunilor antropice care vin dintr-un bazin în care trăiesc peste 120 de milioane de oameni. La nivel naţional, ne concentrăm eforturile în ceea ce priveste reducerea poluării din surse terestre şi din mare, dar şi pe promovarea pescuitului durabil. Scopul acestor acţiuni este redresarea şi conservarea ecosistemului marin în vederea asigurării dezvoltării durabile a zonelor marine şi costiere, dar asta nu se poate face fără o abordare regională bazată pe colaborare în cadrul Convenţiei pentru Protecţia Mării Negre împotriva poluării. Dorim ca UE să devină parte la această Convenţie.