Republica Moldova, sub lupa instituțiilor europene
Invalidarea de către Curtea Supremă de Justiţie a scrutinului pentru Primăria oraşului Chişinău a readus Republica Moldova în atenția instituțiilor europene.
Ștefan Baciu, 13.07.2018, 12:46
Invalidarea de către Curtea Supremă de Justiţie a scrutinului pentru Primăria oraşului Chişinău a readus Republica Moldova în atenția instituțiilor europene. Săptămâna trecută, reuniţi în sesiune plenară, eurodeputații au dezbătut și adoptat o rezoluție în care au făcut apel la respectarea statului de drept și a democrației în R. Moldova. De asemenea, eurodeputații au condamnat decizia Curții Supreme de Justiție a Moldovei de a invalida rezultatele alegerilor pentru primarul Chișinăului, pe motiv că ambii candidați au încălcat legea electorală deoarece în ziua alegerilor au folosit mijloacele de informare socială pentru a încuraja participarea cetățenilor la vot. În aceeași ședință plenară a mai fost discutată și situația altor două state din Africa, Burundi și Somalia, europarlamentarii condamnând lipsa de respect față de drepturile omului și statul de drept în cele trei țări. Siegfried Mureșan, din grupul Popularilor Europeni, a declarat în plen:
Prin decizia de anulare a alegerilor de la Chişinău, se distruge tot fundamentul relaţiilor din Rep. Moldova şi Uniunea Europeană. Eu vreau ca Moldova să vină în Europa alături de România şi de alte ţări civilizate, însă autorităţile au dus R. Moldova la situaţii de urgenţă alături de Burundi şi Somalia. Astăzi majoritatea coverşitoare a Parlamentului European va adopta o decizie prin care spunem: nu putem acorda autorităţilor de la Chişinău 100 de milioane de euro asistenţă macrofinanciară. Această decizie înseamnă că există 0% încredere în autorităţile de la Chişinău. Europa nu se va preface că lucrurile merg bine în R. Moldova. Vom spune lucrurilor pe nume, adică autorităţile de la Chişinău sunt o piedică în dorinţa Uniunii Europene de a ajuta cetăţenii Rep. Moldova.”
În rezoluție este subliniat faptul că decizia de invalidare a votului nu respectă mecanismele democratice și, prin urmare, popularii au solicitat Comisiei Europene să suspende acordarea plăților de asistență macrofinanciară Republicii Moldova, o solicitare la care s-a raliat și Alianța Liberalilor și Democraților Europeni. În schimb, grupul Socialiștilor și Democraților, al doilea ca mărime în Parlamentul European după cel al Popularilor, s-a opus suspendării sprijinului financiar european pentru Moldova, europarlamentarul Andi Cristea declarând că soluția nu este deraierea vagonului Republicii Moldova”. Referindu-se la alegerile pentru primăria Chişinăului, eurodeputata Maria Grapini, din același grup, a spus:
Sunt absolut de acord că nu trebuiau anulate, dar nu putem noi să tăiem această asistență financiară pentru cetățeni. Ne gândim la cetățenii Republicii Moldova sau ne gândim la o persoană anume? De aceea, nu voi vota această rezoluție și vă rog să înțelegeți că, prin votarea rezoluției, de fapt, întoarcem drumul Republicii Moldova dinspre Europa spre Rusia.”
Rezoluția a fost adoptată cu 343 de voturi pentru, 35 de voturi împotrivă și 160 de abțineri. Anterior votului, Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe și pentru Politică de Securitate, Federica Mogherini, a anunțat în plen decizia Comisiei Europene, de a amâna acordarea primei tranşe din asistenţa financiară pentru Republica Moldova, în valoare de 100 milioane de euro. Este a doua amânare, după o decizie similară luată anul trecut după ce Parlamentul de la Chișinău a adoptat câteva modificări controversate ale Codului electoral.