Un nou ajutor financiar pentru Serbia
UE oferă Serbiei un nou ajutor financiar, de 41 de milioane de euro.
Florentin Căpitănescu, 12.07.2018, 14:48
Comisarul european pentru Politică Europeană de Vecinătate și Negocieri de Extindere, Johannes Hahn, a făcut o vizită la Belgrad, unde a discutat despre următorii paşi ai Serbiei în procesul de aderare la blocul comunitar. Cu această ocazie, oficialul european a avut întâlniri cu președintele Aleksandar Vučić și premierul Ana Brnabić. De asemenea, în prezenţa comisarului şi a preşedintelui Vučić, a fost semnat acordul anual de finanțare a aşa-numitului Instrument de asistenţă pentru preaderare (IAP), înţelegere în valoare de 41 de milioane de euro. Documentul a fost semnat de ministrul sârb al Integrării Europene, Jadranka Joksimovic, și șeful delegației Uniunii Europene în Serbia, Sem Fabrizi. Johannes Hahn, despre semnarea acestui document:
“Sunt foarte bucuros că am avut prilejul să fiu martor la semnarea acestui acord, în valoare de 41 de milioane de euro. Aceşti bani sunt meniţi să contribuie la creşterea eficienţei sistemului judiciar, la armonizarea legislaţiei din Serbia cu cea a Uniunii Europene şi să finanţeze administraţia publică. Din aceste fonduri, 26 de milioane de euro reprezintă finanţarea pentru sistemul judiciar. Este evident că statul de drept este punctul central al negocierilor cu Uniunea Europeană, că este factorul determinant pentru viteza de aderare a Serbiei. De asemenea, este crucial şi pentru ca Serbia să devină mai atractivă pentru investitori”.
Pe de altă parte, comisarul Hahn a declarat că ajutorul financiar reflectă dorința Uniunii de a sprijini pe deplin Serbia în procesul de integrare europeană. El a amintit că, în ultimii 10 ani, blocul comunitar a sprijinit autorităţile de la Belgrad cu 200 de milioane de euro, în fiecare an. La rându-i, preşedintele Vučić şi-a exprimat speranţa că vor fi realizate progrese semnificative în privinţa statului de drept înainte de următorul raport pe care Comisia Europeana îl va dedica Serbiei. Vucic a mai spus că cel mai important lucru este maniera în care banii sunt folosiți, pentru a arăta publicului din ţara sa că Uniunea este cel mai important și cel mai mare donator al Serbiei. În total, oficialii europeni şi autorităţile de la Belgrad au de negociat 35 de capitole. Statutul Kosovo, relaţia complicată a Serbiei cu Croaţia şi situaţia minorităţilor etnice sunt alte dosare delicate.