Pregătiri pentru CHEOPS
Agenţia Spaţială Europeană pregăteşte lansarea satelitului CHEOPS pentru sfârşitul acestui an.
Monica Chiorpec, 21.05.2018, 12:51
Agenţia Spaţială Europeană pregăteşte lansarea satelitului CHEOPS pentru sfârşitul acestui an. Deşi poartă un nume cu rezonanţă antică, CHEOPS este, de fapt, un acronim al sintagmei satelit pentru caracterizarea exoplanetelor. Conceput în urma unui parteneriat între Agenţia Spaţială Europeană şi Biroul Spaţial Elveţian, CHEOPS a fost selectat în 2012 dintre cele 26 de propuneri de proiect pentru realizarea unui obiect spaţial de clasă mică, în cadul programului Cosmic Vision al Agenţiei Spaţiale Europene. Ceea ce îl deosebeşte pe CHEOPS de celelalte aparate de măsurare a exoplanetelor din categoria sa este faptul că la conceperea acestuia au participat specialişti din mediul academic elveţian, dar şi din alte ţări europene.
În urma concursului pentru cel mai bun proiect, Airbus Defence and Space din Spania a fost instituţia desemnată pentru asamblarea satelitului. Despre scopul principal al lui CHEOPS, Willy Benz, cercetător în cadrul Agenţiei Spaţiale Europene: CHEOPS va măsura dimensiunile planetelor care orbitează alte stele decât Soarele. Aceasta se numeşte metoda de tranzit. Aşadar, CHEOPS serveşte la determinarea razei unei planete care orbitează o stea. Atunci când măsurăm schimbările de lumină din timpul unui tranzit planetar, măsurăm, de fapt, raportul dintre suprafaţa stelei şi cea a planetei. Deci, în funcţie de diminuarea luminii observate, putem ajunge să deducem dimensiunile planetei. Ceea ce îi interesează pe fizicieni sau pe astronomi este să poată determina dimensiunile planetelor cu ajutorul acestei metode. Pentru moment, le-am detectat, le-am găsit, cunoaştem mii de astfel de planete. Dar ne-am dori să putem caracteriza aceste planete, ne-ar plăcea să ştim din ce anume sunt făcute, care este compoziţia lor chimică etc. Dacă avem masa şi raza, putem să ne dăm imediat seama dacă planeta este stâncoasă, gazoasă sau lichidă. Acest lucru ne permite să facem o primă caracterizare a naturii fizice a obiectelor pe care le-am detectat, graţie cunoaşterii valorilor masei şi razei, în mod simultan. În plus, să cunoaştem raza şi masa ne permite şi calcularea gravitaţiei efective, ceea ce permite ulterior simularea spectrului şi o mai bună înţelegere a compoziţiei atmosferei. Pentru cele mai interesante dintre planete, aceste constante vor fi măsurate prin cele mai performante infrastructuri ale viitorului.
Lansarea satelitului CHEOPS este preconizată pentru sfârşitul lui 2018. Agenţia Spaţială Europeană a semnat încă de anul trecut un contract cu Arianespace pentru lansarea lui CHEOPS pe orbită, la bordul unei rachete Soyuz, de la Centrul Spaţial din Guyana Franceză. Fixat pe platformă, CHEOPS va cântări la lansare aproximativ 300 de kilograme şi va orbita Pământul de la un pol la celălalt, la o înclinaţie de 98 de grade faţă de Ecuator.