Măsurile CE pentru combaterea conţinutului online ilegal
Comisia Europeană măreşte presiunea asupra companiilor ce activează în zona internet, să facă mai mult pentru eliminarea conţinutului extremist.
România Internațional, 20.03.2018, 10:52
Comisia Europeană a adoptat, la începutul acestei luni, un set de măsuri pentru combaterea conţinutului ilegal din mediul online. Sunt vizate toate formele de conţinut ilegal, de la cel legat de terorism, incitare la ură şi violenţă, materiale care conţin abuzuri sexuale asupra copiilor la produse contrafăcute şi încălcarea dreptului de autor. Comisia sugerează companiilor să elimine conţinutul cu caracter terorist, care prezintă riscuri grave la adresa securităţii, în termen de o oră de la apariţia lui. Pe lângă sesizări, companiile din domeniul internetului trebuie să implementeze măsuri proactive, inclusiv detectarea automată, ca să elimine sau să dezactiveze conţinutul cu caracter terorist în mod rapid şi să împiedice reapariţia sa odată ce a fost eliminat. Încă de anul trecut, Executivul european a prezentat o serie de orientări şi principii care permit platformelor online să-şi intensifice eforturile de prevenire, detectare şi eliminare a conţinutului ilegal în mediul online. Deşi s-au înregistrat progrese în privinţa protejării europenilor în mediul online, Comisia Europeană consideră că este necesar ca platformele să îşi intensifice eforturile pentru a scoate continutul ilegal de pe internet într-un mod mai rapid şi mai eficient. Dacă recomandarile Comisiei, valabile pentru toate platformele, nu vor fi respectate, Bruxellesul avertizează că va elabora o legislaţie cu caracter obligatoriu.
Vicepreşedintele pentru piaţa unică digitală, Andrus Ansip: Astăzi, consolidăm comunicarea de anul trecut într-o recomandare formală – cu un accent puternic pe conţinutul cu caracter terorist. Platformele online elimină mult mai mult material ilegal decât oricând. Deţinătorii acestor platforme ştiu că este în interesul lor să facă acest lucru, pentru reputaţia afacerii lor. Dar ei au nevoie şi de claritate cu privire la limitele şi garanţiile juridice în cadrul cărora se poate opera.. Asta este ceea ce oferă Comisia Europeană. Vreau să spun şi despre regimul de răspundere al Directivei privind comerţul electronic. Acest regim oferă mijloacele necesare pentru înlăturarea eficientă a conţinutului ilegal şi garantarea că nu mai poate fi încărcat.
În prezent, companiile din domeniul internetului elimină 70% din discursurile ilegale de incitare la ură care le-au fost notificate, iar în peste 80% din aceste cazuri, eliminarea a avut loc în termen de 24 de ore. Statele membre, periodic, ar trebui să raporteze Comisiei în privinţa sesizărilor şi a măsurilor luate în urma acestora, precum şi în privinţa cooperarii lor globale cu companiile în vederea combaterii conţinutului online cu caracter terorist.