Comisia Europeană lansează, în premieră, o procedură împotriva Poloniei
Comisia Europeană a decis, în premieră în istoria blocului comunitar, să lanseze împotriva Poloniei procedura de activare a articolului 7 al Tratatului UE, articol ce prevede cazurile în care un stat membru poate fi privat de dreptul de vot în CE.
Florentin Căpitănescu, 27.12.2017, 10:55
Comisia Europeană a decis, în premieră în istoria blocului comunitar, să lanseze împotriva Poloniei procedura de activare a articolului 7 al Tratatului Uniunii Europene. Articolul prevede cazurile în care un stat membru poate fi privat de dreptul de vot în Consiliul European. Potrivit Comisiei Europene, există un risc evident de încălcare gravă a statului de drept în Polonia, după ce Legislativul de la Varşovia a adoptat două legi, promulgate de preşedintele Andrzej Duda, prin care creşte controlul puterii executive asupra sistemului judiciar.
Prim-vicepreşedintele Executivului comunitar, Frans Timmermans, a declarat că aceasta a fost singura opţiune şi că Polonia are la dispoziţie trei luni pentru a pune în practică recomandările Comisiei. Această procedură este declanşată atunci când se constată că un stat membru se află în riscul de încălcare gravă a valorilor comunitare şi ea poate duce la sancţiuni contra ţării respective. Cum va afecta acestă decizie relaţiile Uniunii cu Polonia? În opinia analistului de politică externă Alexandru Coita: „Cu siguranţă, această decizie fără precedent în istoria Uniunii Europene duce relaţiile dintre Uniune şi Varsovia la un nivel de tensiune care nu a existat până în acest moment. Chiar şi în condiţiile în care, de la aderarea sa, Polonia nu a ezitat să adopte o atitudine intransigentă faţă de anumite politici ale Uniunii. În aceste condiţii, observăm că autorităţile poloneze au dat un semnal destul de ferm că vor continua pe calea schimbărilor din sistemul judiciar, care au stârnit nemulţumirea Uniunii Europene. Pe de altă parte, am observat că, în urma deciziei de a invoca articolul 7, tonul abordat de autorităţile poloneze a fost unul mult mai precaut decât în trecut, ceea ce nu duce cu gândul la faptul că, în acest moment, la Varşovia are loc un proces de digerare a acestei decizii a Comisiei, care poate duce la o schimbare a abordării faţă de Bruxelles”.Potrivit Ministerului de Externe de la Varşovia, Polonia „a primit cu regret decizia politică, nu juridică, a Comisiei Europene”.
„Această decizie apasă inutil asupra relaţiilor noastre, ceea ce riscă să facă dificilă construcţia înţelegerii şi a încrederii reciproce între Varşovia şi Bruxelles”, a apreciat diplomatia poloneză. Legile se referă la Curtea Supremă şi Consiliul Superior al Magistraturii şi forma în care au fost adoptate este cea prezentată, în septembrie, de preşedintele Duda, care se opusese prin veto, în iulie, versiunilor iniţiale. Duda criticase rolul important pe care forma iniţială a celor două legi îl acordă ministrului Justiţiei, care în Polonia este şi procuror general.