Acord provizoriu pentru propunerea Comisiei de revizuire a Regulamentului privind mercurul
Consiliul şi Parlamentul European au ajuns la un acord pentru revizuirea Regulamentului privind mercurul, o substanţă foarte toxică, ce poate dăuna sănătăţii umane.
Mira Gomboș, 09.02.2024, 08:32
Regulamentul Uniunii Europene privind mercurul este unul dintre principalele instrumente de transpunere a Convenției de la Minamata, din Japonia, un tratat internațional semnat în 2013 pentru a proteja sănătatea umană și mediul împotriva efectelor negative ale acestei substanţe.
Documentul se referă la întregul ciclu de viață al mercurului, de la mineritul primar până la eliminarea deșeurilor, contribuind la obiectivul final de a interzice complet utilizarea, fabricarea și exportul de mercur. O primă măsură vizează eliminarea mercurului din amalgamul dentar, de la 1 ianuarie 2025, şi înlocuirea acestuia cu variantele de obturaţie dentară care nu conţin această substanţă. Va exista, însă, şi o derogare, până la 30 iunie 2026, pentru statele comunitare care au nevoie de mai mult timp pentru a-şi adapta sistemul de asistenţă medicală. Oricum, Regulamentul existent a interzis încă din 2018 utilizarea amalgamului dentar cu mercur pentru copii şi femeile însărcinate.
Deși a menținut interdicția de a exporta amalgam dentar începând cu 1 ianuarie 2025, Consiliul a convenit să interzică fabricarea și importul în UE, începând cu 1 ianuarie 2027.
De asemenea, după 31 decembrie 2025 sau 30 iunie 2026, fabricarea, importul şi exportul a şase categorii de lămpi cu mercur vor fi interzise. Acestea pot fi înlocuite cu tehnologia led, care este şi eficientă din punct de vedere energetic.
Potrivit studiilor medicale, mercurul poate afecta sistemul nervos central, plămânii, rinichii şi sistemul imunitar.
Nu există niciun motiv pentru a continua utilizarea mercurului în viaţa noastră de zi cu zi atunci când riscurile pentru sănătate sunt atât de bine documentate. În prezent, avem alternative eficiente pentru stomatologie şi lămpi. Odată cu revizuirea Regulamentului privind mercurul, UE este pe cale să devină prima economie fără mercur şi să avanseze cu un pas înainte către un viitor fără substanţe toxice pentru cetăţeni şi mediu, a declarat comisarul pentru mediu, Virginijus Sinkevicius.