FRONTEX: Creștere semnificativă a traversărilor ilegale ale frontierelor Uniunii Europene
Tot mai mulţi migranţi ilegali trec fraudulos graniţele Uniunii Europene. Potrivit Agenţiei Europene pentru Paza de Frontieră şi de Coastă, anul trecut, numărul traversărilor ilegale a atins cel mai înalt nivel din anul 2016
Laurențiu Văduva, 30.01.2024, 09:03
Frontex este Agenţia Europeană pentru Paza de Frontieră şi de Coastă. Ea sprijină statele membre ale Uniunii Europene şi ţările asociate Schengen în gestionarea frontierelor externe ale Uniunii şi în lupta împotriva criminalităţii transfrontaliere. Potrivit ultimului raport Frontex, numai anul trecut au fost înregistrate aproximativ 380.000 de traversări ilegale în Uniunea Europeană – cel mai înalt nivel din 2016 şi cu 17% mai multe decât în anul 2022. Această cifră a fost determinată de o creștere a sosirilor prin regiunea mediteraneană, potrivit calculelor preliminare ale Frontex.
Mediterana Centrală a fost cea mai activă rută de migrație către UE, reprezentând peste 40% în 2023, urmată de Balcanii de Vest și Mediterana de Est.
Ruta Mediteranei Centrale a înregistrat o creștere cu 50% a trecerilor ilegale ale frontierei față de 2022, totalizând aproximativ 158 000 de cazuri.
Ruta Estului Mediteranei și-a continuat tendința ascendentă post-pandemie, cu aproximativ 60 000 de detecții.
Ruta Africii de Vest a marcat cea mai mare cifră anuală de până acum, cu peste 40 000 de incidente.
Canalul Mânecii a înregistrat peste 62.000 de încercări și traversări reușite, o scădere cu 12% față de anul precedent.
La nivel de naţionalităţi, cei mai mulţi au fost sirienii – peste 100.000 de cazuri – urmați de africani din Guineea și afgani. Aceste trei naționalități au reprezentat peste o treime din toate detecțiile.
Asistăm la o creștere vizibilă a numărului migranților africani, în special din Africa de Vest, care reprezintă acum aproape jumătate din toți migranții detectați.
80% din cei depistaţi au fost bărbaţi. Femeile au reprezentat 10%, iar copiii încă 10%. Numărul minorilor neînsoțiți a crescut cu aproape o treime faţă de 2022, totalizând anul trecut peste 20.000.
Frontex atrage atenţia că toate aceste cifre sunt preliminare și se referă la numărul de detectări de treceri neregulate ale frontierelor externe ale Uniunii Europene. Este important de reținut că aceeași persoană poate fi numărată de mai multe ori dacă încearcă să treacă granița în locații diferite.