O nouă lege interzice dezinformarea și declarațiile înșelătoare despre produse
Uniunea Europeană vrea să pună capăt dezinformării ecologice - pretenția unor companii de a fi mai verzi decât sunt în realitate.
Mihaela Mihai, 25.01.2024, 08:21
Noile norme sunt menite să îi ajute pe consumatori să facă alegeri mai bune atunci când cumpără diverse bunuri.
Astăzi îi plasăm pe cetățeni deasupra profitului și le transmitem celor din industrie că este timpul să renunțe la unele practici, este de părere raportoarea Parlamentului European pe această temă, Biljana Borzan, cea care își propune ca produsele puse la vânzare în toate statele membre să fie cu adevărat mai prietenoase cu mediul, iar reclamele să reflecte realitatea.
De aceea, ar urma să fie interzise pe etichete utilizarea unor expresii precum ecologic, natural, biodegradabil sau eco, atunci când nu sunt însoțite și de dovezi. În consecință, ar urma să existe sisteme oficiale de certificare, iar criteriile să fie stabilite de autoritățile publice.Cu alte cuvinte, spune raportoarea, companiile nu îi mai pot păcăli pe oameni să cumpere, de exemplu, sticle de plastic doar pentru că o parte din bani sunt folosiți pentru plantarea unor copaci.
Studiile arată că cele mai multe produse se strică undeva între al doilea și al treilea an de folosire. Adică exact în termenul legal de acordare a garanției, mai afirmă Biljana Borzan, care ține să precizeze:
În Uniunea Europeană, defecțiunile apar cel mai adesea în termen de doi ani de la prima utilizare în cazul telefoanelor mobile. Urmează imprimantele, mașinile de spălat și televizoarele.
Este motivul pentru care un alt obiectiv important al noii directive, care a trecut de Parlamentul European, este ca producătorii să se concentreze mai mult asupra duratei de viață a produselor.
Iar Uniunea Europeană și-ar dori ca perioada în timpul căreia consumatorii să poată solicita repararea produselor defecte pe cheltuiala comerciantului să fie mai mare decât cei minimum doi ani, stabiliți în prezent.
După girul dat de Parlament, directiva mai trebuie acum să primească aprobarea finală din partea Consiliului, din care fac parte reprezentanți ai statelor membre. Va fi apoi publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii, iar statele membre vor avea la dispoziție doi ani pentru a o pune în practică.
La final mai trebuie spus că Uniunea Europeană are în lucru și alte dosare care vizează protejarea consumatorilor și promovarea consumului sustenabil.