Noi reguli europene pentru închirierile de locuinţe pe termen scurt
Uniunea Europeană se pregăteşte să reglementeze piaţa închirierilor de locuinţe pe termen scurt, în condiţiile în care creşterea rapidă a cererii din ultimii ani a început să creeze diferite tipuri de probleme în comunităţile locale.
Laurențiu Văduva, 08.12.2023, 08:07
În ultimii ani, piața închirierilor de locuinţe pe termen scurt în Uniunea Europeană s-a extins rapid, fapt care a generat mai multe probleme. Destinaţiile turistice au început să se confrunte cu lipsa de spaţii de cazare pentru turişti, preţurile chiriilor au crescut, iar calitatea vieţii în anumite comunităţi a scăzut.
A apărut nevoia de mai multă transparenţă pe piaţa închirierilor, pentru ca autorităţile să se poată asigura că sunt respectate reglementările locale, impozitarea și standardele de siguranță. Au apărut şi preocupări de dezvoltare urbană, pentru că în unele comunităţi creşterea rapidă a închirierilor pe termen scurt a modificat profilul zonelor rezidenţiale şi a pus o presiune suplimentară pe servicii publice precum colectarea deşeurilor.
Acum un an, Comisia Europeană a înaintat o propunere pentru mărirea transparenţei în domeniul închirierilor pe termen scurt și sprijinirea autorităților publice în promovarea unui turism sustenabil. Recent, Parlamentul și Consiliul au ajuns la un acord cu privire la această propunere.
Măsurile includ:
– înregistrarea online a proprietarilor, care va facilita identificarea şi verificarea acestora de către autorităţi;
– platformele online vor fi obligate să verifice corectitudinea şi acurateţea detaliilor proprietăţilor de închiriat afişate; platformelor li se va cere chiar şi efectuarea de verificări aleatorii asupra proprietăţilor. În acest fel, autoritățile vor putea opri listarea proprietăţilor neconforme sau, la nevoie, vor putea amenda platformele unde apar proprietăţi cu nereguli.
– partajarea datelor: pentru a primi date de la platforme despre activitatea gazdelor sau proprietarilor, țările Uniunii Europene vor înființa un portal digital unic pentru a ajuta autoritățile locale să înțeleagă activitățile de închiriere și să îmbunătățească totodată turismul. Un sistem mai simplu va fi folosit în cazul platformele mai mici.
Înainte de intrarea sa în vigoare, acordul provizoriu trebuie să fie adoptat de Consiliu și Parlament. După aceea, țările UE vor avea la dispoziție 2 ani pentru a-l implementa.
Comisia pentru piața internă a Parlamentului European va vota acordul provizoriu în ianuarie 2024.