Un nou regulament de reducere a emisiilor de metan în sectorul energetic european
Uniunea Europeană a făcut un nou pas către adoptarea primei legislaţii comunitare de reducere a emisiilor de metan.
Laurențiu Văduva, 20.11.2023, 08:30
Metanul este al doilea mare contributor la schimbările climatice, după dioxidul de carbon, și totodată un poluant puternic. Este responsabil pentru aproximativ o treime din încălzirea climatică actuală.
Regulamentul Uniunii Europene privind metanul pentru sectorul energetic a fost propus de Comisie în 2021 şi este prima legislație comunitară care reduce emisiile dăunătoare de metan în acest sector. Acest regulament este esențial pentru realizarea obiectivelor Pactului Verde European și pentru reducerea emisiilor noastre de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55% până în anul 2030.
Pentru ca acest regulament să intre în vigoare, este nevoie de adoptarea oficială, atât de către Parlamentul European, cât și de către Consiliu. Cele două instituţii şi-au dat deocamdată acordul provizoriu pentru acest document, un pas înainte, salutat de Comisie.
Acest acord provizoriu vine cu doar câteva săptămâni înainte de conferinţa climatică a ONU COP28, în care UE își va continua angajamentul cu partenerii internaționali în ceea ce privește reducerea emisiilor de metan.
Noua lege europeană va obliga toate companiile și operatorii care folosesc gaze, petrol şi cărbune să-şi verifice în permanenţă emisiile de metan şi să ia măsuri pentru a le reduce. Companiile vor trebui să măsoare în mod regulat nivelul emisiilor de metan şi să le raporteze autorităților competente. Vor fi obligate să-şi verifice în permanenţă echipamentele pentru a detecta și repara scurgerile.
Pentru creșterea transparenței, va fi creată o bază de date prin care publicul va cunoaște toate emisiile de metan anunţate de importatorii și operatorii din Uniunea Europeană.
Uniunea importă o mare parte din necesarul său de petrol, gaze şi cărbune. Noua lege privind metanul are prevederi şi pentru aceste importuri. Astfel, Comisia va stabili profiluri de performanță a metanului pe țări și companii exportatoare, astfel încât importatorii europeni de energie să îşi poată alege furnizorii în cunoştinţă de cauză. Va apărea și un instrument de monitorizare a emițătorilor de metan la nivel global, cu un mecanism de alertă rapidă în cazul unor scurgeri prea mari.
Începând din ianuarie 2027, importurile energetice ale Uniunii Europene se vor putea face numai dacă exportatorii vor aplica aceleași obligații de monitorizare, raportare și verificare precum producătorii din Europa.