CE solicită TikTok și YouTube informații privind protecția minorilor în mediul digital
54% dintre copiii cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani afirmă că au fost afectați emoțional sau jigniți în spațiul virtual.
Luminița Voinea, 13.11.2023, 07:14
Copiii si adolescenții cad pradă cel mai ușor capcanelor din mediul online, pentru că nu știu să se protejeze. Pentru a preîntâmpina astfel de probleme, Uniunea Europeană a adoptat un Regulament privind serviciile digitale, pentru un mediu online mai sigur și mai responsabil. Regulamentul a intrat în vigoare la sfârșitul anului trecut și se aplică în întreaga Uniune.
Mai multe platforme digitale, printre care TikTok și YouTube, au fost desemnate de Comisia Europeană platforme online foarte mari. Adică, în cazul în care o platformă sau un motor de căutare are peste 45 de milioane de utilizatori -10 % din populația Europei -, Comisia desemnează serviciul drept o platformă online foarte mare.
Aceste platforme trebuie să se conformeze obligațiilor Regulamentului privind serviciile digitale, care includ efectuarea și furnizarea către Comisie a unor evaluări anuale a riscurilor.
În temeiul acestui act legislativ, recent, Comisia Europeană a trimis către cele două platforme – TikTok și YouTube – cereri oficiale de informații.
Practic, Comisia solicită acestor companii să furnizeze mai multe informații privind respectarea obligațiilor legate de protecția minorilor, inclusiv cele referitoare la evaluarea riscurilor și la măsurile de atenuare pentru protejarea minorilor în mediul online.
Este vorba în special de riscurile pentru sănătatea mintală și pentru sănătatea fizică, precum și informații cu privire la utilizarea serviciilor lor de către minori.
Urmează ca TikTok și YouTube să furnizeze Comisiei informațiile solicitate până la 30 noiembrie. Pe baza evaluării răspunsurilor primite, Comisia va analiza care sunt etapele următoare.
Potrivit Regulamentului privind serviciile digitale, Comisia poate impune amenzi pentru transmiterea de informații incorecte, incomplete sau înșelătoare ca răspuns la o cerere de informații.
De asemenea, lipsa unui răspuns în termen stabilit ar putea duce la impunerea de penalități.
TikTok a mai primit în urmă cu o lună o cerere de informații privind răspândirea conținutului cu caracter terorist și violent și a discursurilor de incitare la ură, presupusa răspândire a informațiilor false și aspecte generale referitoare la protecția minorilor în mediul online.