Ursula von der Leyen anunță un Birou european privind inteligența artificială
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, anunță că se discută tot mai mult în ultima vreme despre înființarea unui birou comunitar pentru inteligența artificială.
Mihaela Mihai, 07.11.2023, 08:15
Inteligența artificială este o tehnologie general accesibilă, puternică și adaptabilă pentru un evantai larg de utilizări atât civile, cât și militare. Și evoluează într-un ritm chiar mai rapid decât cel preconizat de dezvoltatorii săi.
Sunt cuvinte rostite de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în septembrie, în discursul anual despre Starea Uniunii.
Inteligența artificială este văzută ca o tehnologie cu un potențial enorm de a schimba societatea, recunoaște acest lucru și șefa executivului comunitar, dar nu trebuie ignorate, spune tot ea, nici îngrijorările cu privire la dispariția unor locuri de muncă sau producerea unor atacuri cibernetice pe scară largă.
Dar cea mai mare temere este legată de controlul pe care oamenii îl pot avea chiar în viitorul apropiat asupra inteligenței artificiale.
Avem o fereastră de oportunitate tot mai îngustă pentru a ghida această tehnologie în mod responsabil. Prioritatea noastră numărul unu este de a ne asigura că dezvoltarea inteligenței artificiale este centrată pe factorul uman și că se face într-un mod transparent și responsabil, a mai spus în septembrie în discursul despre Starea Uniunii Ursula von der Leyen.
Acum, la summit-ul de săptămâna trecută din Marea Britanie, ea a anunțat că în Uniunea Europeană se poartă ultimele negocieri privind reglementarea inteligenței artificiale. Discuțiile au loc între statele membre și Parlamentul European și vizează și înființarea unui Birou pentru Inteligența Artificială.
Acest oficiu european independent ar urma să colaboreze cu comunitatea științifică și să contribuie la promovarea standardelor și a bunelor practici. Biroul, a mai precizat Ursula von der Leyen, ar urma să aplice normele comune în toate cele 27 de state membre ale Uniunii și să coopereze cu organisme similare din alte țări.
De altfel, arată declarația finală a reuniunii din Marea Britanie, întreaga lume are nevoie de a înțelege și gestiona potențialele riscuri ale inteligenței artificiale. La summitul desfășurat cu ușile închise au venit oficiali din Uniunea Europeană, dar și din Statele Unite, China și din alte 20 de țări.
Nici locul de desfășurare nu a fost ales întâmplător. A fost vorba de centrul unde au fost descifrate codurile Germaniei naziste, în cel de-al Doilea Război Mondial, cu ajutorul lui Alan Turing, unul dintre oamenii de știință cu o influență deosebită în dezvoltarea informaticii.