„Salinate de Turda” – al 13-lea produs românesc recunoscut şi înregistrat la nivel european
România are, acum, 13 produse care beneficiază de Indicaţie Geografică Protejată, după ce Comisia Europeană a aprobat înscrierea în această categorie şi a Salinatelor de Turda.
Mira Gomboș, 06.11.2023, 08:18
Salinatele de Turda sunt preparate din carne afumate şi uscate, obţinute prin procesul de sărare umedă cu saramură naturală, în amestec cu zaharuri, condimente şi culturi lactice. Ele se comercializează sub denumiri diferite, în funcţie de partea anatomică a carcasei de porc care reprezintă materia primă şi anume: ceafă, cotlet, piept sau pulpă de porc. La afumare, care durează între cinci şi şapte zile, este folosit lemnul de fag. Urmează apoi o etapă de maturare-uscare timp de 20 până la 28 de zile. Pentru ca un produs să poată purta această marcă, toate etapele procesului de producţie trebuie să se desfăşoare în aria geografică delimitată, respectiv municipiul Turda şi comunele: Mihai Viteazu, Tureni şi Ploscoş, din judeţul Cluj.
Ministerul Agriculturii menţionează că legătura produselor din carne Salinate de Turda cu regiunea de producţie vine din îndelungata tradiţie a locuitorilor din zonă, care folosesc metoda de conservare prin saramurarea şi afumarea cărnii, în perioadele de iarnă, după tăierea porcului, fapt cunoscut din vremuri străvechi.
Procesul de sărare umedă prin utilizarea murătorii pentru conservarea cărnii se realizează cu saramura recoltată din fântânile cu apă sărată din zona Miceşti, Valea Florilor, Valea Sărată Turda. Ceea ce distinge acest produs de altele similare este faptul că prin metodele naturale de saramurare, condimentare şi maturare, în condiţii controlate de umiditate şi temperatură, se păstrează frăgezimea şi suculenţa cărnii.
Pentru a fi siguri că aţi cumpărat un produs autentic şi nu unul contrafăcut, e bine de ştiut că salinatele de Turda au culoarea roşu închis la exterior şi un aspect uniform dacă sunt făcute din pulpă de porc, sau roşu-deschis, în cazul pieptului de porc. Ceafa prezintă o culoare roşiatică cu un uşor aspect marmorat, iar cotletul este roşu închis, fără grăsime în compoziţie.
Celelalte 12 produse româneşti recunoscute şi înregistrate la nivel european sunt: Magiunul de prune de Topoloveni, Salamul de Sibiu, Novacul afumat din Ţara Bârsei, Scrumbia afumată de Dunăre, Telemeaua de Sibiu, Cârnaţii de Pleşcoi, Caşcavalul de Săveni, Salata cu icre de ştiucă de Tulcea, Telemeaua de Ibăneşti, Salata tradiţională cu icre de crap, Plăcinta dobrogeană şi Pita de Pecica.