Parlamentul European vrea soluții pentru finanțarea Ucrainei
Parlamentul European vrea o soluție pe termen lung care să acopere nevoile de finanțare ale Ucrainei, țară afectată de mai bine de un an și jumătate de invazia Rusiei.
Mihaela Mihai, 20.10.2023, 07:41
Ar fi vorba, potrivit inițiativei prezentate în vară de executivul comunitar, de 50 de miliarde de euro pe care Ucraina ar urma să îi primească în următorii 4 ani sub formă de împrumuturi la dobânzi avantajoase și granturi, care nu trebuie înapoiate.
Pentru a putea beneficia de acest sprijin, guvernul Ucrainei va trebui să pregătească un Plan de redresare, reconstrucție și modernizare a țării și să detalieze reformele și investițiile pe care intenționează să le facă în cadrul procesului de aderare la Uniunea Europeană. Fondurile vor fi furnizate pe măsura implementării Planului.
Un accent deosebit va fi pus pe reformarea administrației publice, buna guvernanță, statul de drept și combaterea corupției. Mecanismul prevede în același timp crearea unui cadru de investiții specific pentru Ucraina și acordarea de asistență tehnică în punerea în practică a reformelor.
Cred că nu ar trebui să uităm că suntem martorii unui război de agresiune pornit de Rusia lui Vladimir Putin la adresa Ucrainei. Mai cred că este de datoria noastră ca europeni să susținem Ucraina în eforturile ei de a-și restabili integritatea teritorială și să-i ajutăm pe locuitorii acestei țări să supraviețuiască, a spus comisarul european pentru buget și administrație, Johannes Hahn.
Mecanismul pentru Ucraina ar urma să apară la mijlocul bugetului pe termen lung al Uniunii Europene, care trebuie ajustat fiindcă a fost, așa cum afirmă legislativul comunitar, secătuit de multiplele crize care au avut loc începând cu 2021. În luarea de poziție adoptată, parlamentarii europeni insistă ca mecanismul, împreună cu întreaga revizuire bugetară, să fie convenit cât mai curând posibil, deoarece în prezent nu există dispoziții privind asistența acordată Ucrainei începând cu anul viitor.
Agresiunea Rusiei a provocat economiei Ucrainei pagube însemnate, de ordinul miliardelor, afirmă europarlamentara spaniolă Eider Gardiazabal Rubial, care mai ține să spună:
Sper să fiți de acord cu mine că ar fi un act de justiție ca Rusia să plătească pentru daunele provocate Ucrainei. De aceea solicităm Comisiei ca în colaborare cu celelalte instituții europene și cu statele membre să stabilească un cadru legal care să permită utilizarea activelor rusești înghețate pentru a finanța reconstrucția Ucrainei și pentru a-i despăgubi pe toți cei care au avut de suferit în urma agresiunii.