O nouă platformă în lupta împotriva dezinformării: trUE – Adevărul gol-goluț
Potrivit unui sondaj Eurobarometru, peste jumătate dintre românii chestionați declară că sunt conștienți de existența fenomenului de dezinformare și al știrilor false, însă doar 54% dintre ei apreciază că le pot identifica.
Luminița Voinea, 18.10.2023, 08:43
Denumită sugestiv trUE – Adevărul gol-goluţ, platforma lansată de Reprezentanța Comisiei Europene în România reuneşte articole, studii de caz, materiale video realizate în colaborare cu influenceri, dar și materiale didactice pentru orele de curs. Aceasta va ajuta la consolidarea strategiei de combatere a unui fenomen din ce în ce mai prezent atât la nivel global, cât și în societatea românească.
Noua platformă trUE – Adevărul gol-goluţ își propune să vină în sprijinul publicului larg cu instrumente utile pentru identificarea știrilor false și a informațiilor distribuite în mediul online, cu scopul de a dezinforma. Platforma este una interactivă, astfel încât toți cei interesați pot semnala direct cazuri de dezinformare legate de Uniunea Europeană.
Mesaje precum: Verifică! Verifică încă o dată! Ești sigur că e adevărat? Abia acum poți distribui! se regasesc printre sfaturile recomandate.
Potrivit datelor Eurobarometru, 65% dintre români declară că ştirile sau informaţiile care denaturează realitatea sau chiar sunt false au devenit o problemă pentru democraţie.
Oferim resurse online gratuite dedicate combaterii dezinformării, materiale ce pot fi folosite în sălile de clasă de către profesori, informații despre mituri demontate, podcasturi video realizate de influencerii, care ne ajută să « traducem » informații uneori tehnice, pe înțelesul tuturor, a declarat Ramona Chiriac, șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România.
UE conlucrează cu platformele online pentru a le încuraja să promoveze surse oficiale, să penalizeze conținutul care se dovedește fals sau înșelător și să șteargă conținutul ilegal și pe cel care ar putea dăuna sănătății sau integrității fizice a oamenilor.
Mai mult de atât, prin Regulamentul privind serviciile digitale, intrat în vigoare pe 16 noiembrie 2022, Uniunea Europeană ia măsuri clare în combaterea răspândirii dezinformării.
Prin aceasta nouă lege, platformele au întreaga responsabilitate privind eradicarea conținutului dăunător, prin măsuri riguroase fără precedent.