Clujul a primit eticheta misiunii UE pentru orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic
Zece oraşe din Europa au primit recent eticheta misiunii Uniunii Europene pentru planul lor de a deveni neutre din punct de vedere climatic până cel târziu în 2030. Printre ele se află şi Cluj Napoca.
Laurențiu Văduva, 17.10.2023, 08:29
Orașele generează peste 70% din emisiile mondiale de bioxid de carbon şi consumă peste 65% din energia lumii. Acțiunea urbană este, aşadar, crucială pentru atenuarea schimbărilor climatice. Putem accelera astfel eforturile de îndeplinire a angajamentului obligatoriu ca întreaga UE să devină neutră din punct de vedere climatic până cel târziu în 2050, precum și a obiectivului european de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră cu 55% până în anul 2030.
Clujul a primit eticheta misiunii UE pentru orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic alături de alte 9 oraşe europene : Sønderborg (Danemarca), Mannheim (Germania), Madrid, Valencia, Valladolid, Vitoria-Gasteiz și Zaragoza (Spania), Klagenfurt (Austria) și Stockholm (Suedia).
Eticheta obţinută de Cluj Napoca şi celelalte oraşe amintite este foarte importantă, pentru că reprezintă o recunoaştere a planurilor lor de a atinge neutralitatea climatică în 2030 şi pot obţine fonduri importante în acest scop. Aceşti bani sunt obţinuţi prin Orizont Europa, principalul program de finanțare al UE pentru cercetare și inovare în perioada 2021-2027, dotat cu fonduri de aproape 100 de miliarde de euro.
Fiecare oraş selectat a trebuit să demonstreze că a elaborat cu succes contracte municipale privind schimbările climatice, pe baza unui plan de acţiune şi a unei strategii de investiţii. Orașele își elaborează contractele municipale împreună cu părțile interesate de la nivel local, inclusiv cu sectorul privat și cu cetățenii.
Un prim grup de orașe și-a prezentat contractele în aprilie 2023. Comisia a evaluat contractele respective cu sprijinul unor experți, inclusiv din cadrul Băncii Europene de Investiții și Centrului European Comun de Cercetare.
Acum, Comisia Europeană va continua să sprijine aplicarea eficace a contractelor municipale, iar orașele selectate pot folosi eticheta misiunii UE ca pe o dovadă a încrederii în planurile lor privind neutralitatea climatică, în relaţia cu finanțatorii publici și privați. Comisia va continua să sprijine orașele cu sfaturi practice și programe de finanțare, inclusiv un program-pilot în valoare de 32 de milioane de euro, combinat cu un program de înfrățire. Până pe 6 noiembrie, este deschisă o altă cerere de propuneri pentru orașe-pilot, cu un buget de 20 de milioane de euro.