Europenii consideră că sănătatea mintală este importantă
Europenii consideră într-o proporție covârșitoare, 9 din 10, că sănătatea mintală este la fel de importantă ca cea fizică, arată datele unui barometru dat publicității în aceste zile.
Mihaela Mihai, 12.10.2023, 08:45
Trebuie spus înainte de toate că sondajul de tip Eurobarometru a fost realizat în luna iunie în toate statele membre ale Uniunii și confirmă faptul că anumite evenimente recente, cum ar fi pandemia de COVID-19, agresiunea Rusiei în Ucraina, schimbările climatice, dar și alte provocări sociale și economice au venit la pachet cu presiuni tot mai mari asupra sănătății mintale. Recunoaște acest lucru public chiar Comisia Europeană.
Potrivit datelor oficiale, înainte de pandemie, mai puțin de doi din 10 europeni au avut de suferit de pe urma problemelor de sănătate mintală. Acum, situația s-a înrăutățit în condițiile în care aproape jumătate dintre respondenți (mai bine de 4 din 10) spun că s-au confruntat în ultimele douăsprezece luni cu o problemă emoțională sau psiho-socială, stări de depresie sau anxietate.
Majoritatea celor care au participat la sondaj spun că evenimentele internaționale recente le-au influențat sănătatea mintală într-o oarecare măsură (44 la sută) sau în mare măsură (18 procente).
Majoritatea celor chestionați (6 din 10 ) consideră că cei mai importanți factori care favorizează o bună sănătate mintală sunt condițiile de viață, urmate de securitatea financiară (mai bine de 5 din 10).
Pentru mai mult de o treime dintre europeni, starea de bine este dată de contactul cu natura sau de spațiile verzi din marile orașe, de obiceiurile sănătoase legate de somn, de activitatea fizică, sport și mișcare, dar și de relațiile sociale.
Pe de altă parte, în toate statele membre, marea majoritate a europenilor consideră că utilizarea platformelor de comunicare socială poate avea un impact negativ asupra sănătății mintale, în special a tinerilor.
În ceea ce privește modalitățile prin care Uniunea poate contribui la îmbunătățirea sănătății mintale, cea mai mare parte a europenilor optează pentru îmbunătățirea calității generale a vieții (45 la sută), dar și pentru un acces mai bun și sprijin pentru diagnosticarea, tratarea și îngrijirea pacienților cu probleme de sănătate mintală (37 la sută) și de sprijinirea sănătății mintale a celor mai vulnerabile persoane (35 la sută).
Cu toate acestea, potrivit sondajului, mai mult de jumătate dintre respondenții cu probleme de sănătate mintală nu au primit ajutor din partea unui profesionist. Fie pentru că nu au avut acces, fie pentru că nu au solicitat.