România, cel mai mic preț al bunurilor de consum din UE
România are cel mai mici prețuri pentru bunurile de consum, dar se află mult sub media UE la indicele PIB calculat la paritatea puterii de cumpărare.
Lica Manolache, 02.02.2024, 19:28
România şi Bulgaria au înregistrat au cel mai scăzut nivel al preţurilor pentru bunurile de consum şi serviciile din componența consumului final al gospodăriilor populaţiei, potrivit Institutului Național de Statistică și Eurostat. Astfel, prețurile din cele două state vecine a fost cu 41% mai mic decât media UE .
Indicii nivelului preţurilor exprimă câte unităţi din aceeaşi monedă sunt necesare pentru a cumpăra un volum identic de bunuri şi servicii în ţări diferite, pentru fiecare grupă de bunuri şi servicii. În anul 2022, pentru bunurile de consum şi serviciile din componenţa consumului final se plătesc 100 euro la nivelul Uniunii Europene, iar la cele două extreme, 149 euro în Danemarca şi respectiv 59 euro în România şi Bulgaria, explică INS.
La polul opus, statele membre cu cel mai mari preţuri pentru consumul final al gospodăriilor au fost Danemarca (49% peste media UE), urmată de Irlanda (42% peste media UE) și Luxemburg (37% peste media UE).
Potrivit Eurostat, România a avut în 2022 cele mai scăzute prețuri pentru grupa Alimente şi băuturi nealcoolice (72%), urmată de Polonia (73%). Din nou Danemarca şi Luxemburg, au avut cel mai ridicat nivel al prețurilor (121%). De asemenea. România a înregistrat cel mai scăzut nivel al preţurilor dintre ţările UE pentru grupa Articole de mobilier, echipamente de uz casnic şi întreţinerea curentă a locuinţei (71%), la egalitate cu Bulgaria.
Bulgaria mai înregistrează cel mai reduse prețuri pentru categoriile Băuturi alcoolice şi tutun (66%), Îmbrăcăminte şi încălţăminte (80%) şi Întreţinerea locuinţei, apă, electricitate, gaz şi alţi combustibili (38%).
Nivelul prețurilor pentru bunuri și servicii din componența consumului per gospodărie / Sursa: Eurostat
De cealaltă parte, Irlanda are cele mai prețuri produsele din grupele Băuturi alcoolice şi tutun (216%) şi Întreţinerea locuinţei, apă, electricitate, gaz şi alţi combustibili (195%), iar Danemarca pentru grupa Îmbrăcăminte şi încălţăminte (133%)
Ungaria este cel mai ieftin stat membru pentru grupa Transport (70%), Polonia pentru Recreere şi cultură (62%), iar Bulgaria înregistrează cel mai scăzut nivel la grupa servicii de cazare şi restaurante (50%).
Luxemburg are cel mai mare nivel al preţurilor pentru Articole de mobilier, echipamente de uz casnic şi întreţinerea curentă a locuinţei (128%) dintre statele membre, iar Danemarca este cea mai scumpă ţară din UE la grupele “Transport (129%) , Recreere şi cultură “(143%) precum şi la serviciile de cazare şi restaurante (154%).
România împreună cu Ungaria înregistrează aceeaşi valoare a indicelui de volum al PIB pe locuitor, calculat pe baza PPC, şi se situează la nivelul de 76% faţă de media Uniunii Europene.
În ceea indicelui de volum al PIB pe locuitor, calculat la Paritatea Puterii de Cumpărare (PPC), România se afla la 76% din media Uniunii Europene în 2022. Cea mai mică valoare s-a înregistrat în Bulgaria (38% din media UE), în timp ce Luxemburg a avut cel mai ridicat nivel (156%).