România, cea mai scăzută producție de lapte din UE
România este pe ultimul loc în UE la producția de lapte pe cap de vacă, în timp ce Germania domină producția de lapte de consum și produse lactate.
Lica Manolache, 26.11.2023, 20:17
România are cea mai mică producție de lapte Uniunea Europeană, raportată la numărul de vaci din. Potrivit datelor publicate de Eurostat, România a produs doar 3.367 de kilograme de lapte pe cap de vacă în 2022, o cantitate mai mică decât cea raportată de Bulgaria (3.621 de kilograme). De cealaltă parte se situează Danemarca și Estonia, ambele cu o producței de peste 10.000 de kilograme pe cap de vacă.
Producția de lapte din România nu atinge nici jumătate din cantitatea medie înregistrată în cele 27 de state membre (7.653 de kilograme). Per total, producţia de lapte crud a Uniunii Europene este estimată la 160 milioane de tone în 2022, ceea ce înseamnă o ușoară scădere de 0,3 milioane de tone față de 2021. Este prima oară după 2010 când producția înregistrează un declin, mai precizează Eurostat.
Producția de lapte crud scade după mai bine de un deceniu
Laptele crud produs în Uniunea Europeană a mers în cea mai mare parte către fabricile de produse lactate. O cantitate de numai 9,8 milioane de tone au rămas la fermieri pentru a fi consumate în gospodărie, pentru a fi vândute direct consumatorilor sau procesate direct. Din cele 149,9 milioane de tone de lapte livrate către producătorii de lactate, 145,6 milioane de tone au fost lapte de vacă, restul de oaie, capră sau bivoliţă.
Fabricile de lactate au produs anul trecut circa 22,5 milioane de tone lapte de vacă de consum. Totodată, au mai fost produse 7,7 milioane de tone lapte fermentat care au necesitat şase milioane de tone lapte integral şi 1,7 milioane de tone lapte degresat. Fabricile din blocul comunitar au mai scos 2,3 milioane de tone unt care au necesitat 46,4 milioane de tone lapte integral şi 10,4 milioane de tone brânză pentru care s-au utilizat 59,2 milioane de tone milioane de tone lapte integral, dar şi 16,9 milioane de tone lapte degresat. În total, producţia de brânză şi unt a folosit 70% din întreaga cantitate de lapte disponibilă pentru fabricile de lactate din UE.
Datele Eurostat publicate în luna iunie arată că România a produs numai 387 de mii de tone lapte de consum în 2021
Germania și Franța, primele la producția de unt și brânză
În rândul statelor membre UE, Germania a fost anul trecut cel mai mare producător de lapte de vacă de consum cu aproape o cincime din totalul Uniunii (19%). De altfel, Germania este pe prima poziție și la producția de unt (20% din totalul UE), de produse din lapte fermentat, cum ar fi iaurtul (29%) şi producția de brânză (22%).
Franţa a fost al doilea mare producător atât de unt cât şi de brânză (18% din total la fiecare produs), în timp ce Ţările de Jos sunt pe a doua poziție la produsele din lapte fermentat (peste 15%). Spania este al doilea cel mai mare producător de lapte de consum (15%).
Cei mai mari producători de lapte de consum / lactate fermentate / unt / brânză în 2022
Sursa infografice: Eurostat