Prețul alimentelor în 2023
Prețurile pentru alimentele de bază au continuat să crească și în acest an în statele UE. Românii au o pondere foarte mare a cheltuielilor pentru alimente din totalul sumelor pentru bunuri și servicii.
Lica Manolache, 03.11.2023, 18:43
După ce inflația a ajuns la cifre-record anul trecut, prețurile alimentelor de bază în Uniunea Europeană au continuat să crească și în 2023, dar cu ceva mai puțin avânt, după cum arată Oficiul pentru Statistică European (Eurostat).
Conform datelor pentru luna septembrie a acestui an, prețurile la ouă, unt și cartofi au fost mai mari decât în lunile ianuarie 2021 şi ianuarie 2022, dar însă au coborât în raport cu lunile precedente. În schimb, prețurile la uleiul de măsline în UE au continuat să crească.
Prețurile pentru alimente, în ușoară scădere
Astfel, uleiul de măsline s-a scumpit cu 75% față de începutul anului 2021. După un avans de 11% între ianuarie 2021 și ianuarie 2022, prețul acestuia a cunoscut un avans considerabil începând cu septembrie 2022. Prețul pentru cartofi în luna septembrie 2023 a fost cu 53% peste cel din ianuarie 2021. Cea mai mare diferență s-a înregistrat în luna iunie, cu 60% peste prima lună a lui 2021.
Ouăle s-au scumpit cu 37% în același interval, dar prețurile s-au stabilizat în primele șase luni din acest an și chiar înregistrat unele în lunile august şi septembrie, după cum mai arată datele oferite de Eurostat. Untul era cu 44% mai scump în luna ianuarie 2022 comparativ cu prețurile înregistrate cu un an în urmă, Însă, diferența a scăzut la 27% în luna septembrie.
Evoluția prețurilor pentru ouă, unt, ulei de măsline și cartofi în ultimii aproape trei ani / Sursa: Eurostat
Cât cheltuie românii pentru alimente în comparație cu alți europeni
Un alt studiu, realizat recent de Picodi.com în peste 100 de țări de pe mapamond, analizează ponderea cheltuielilor pentru produse alimentare. Potrivit datelor colectate, alimentele și băuturile nealcoolice reprezintă 25,2% din cheltuielile pentru bunuri și servicii ale românilor.
Procentul înregistrat în România este mai mare decât în toate cele peste 20 de țări membre ale UE pentru care studioul Picodi din care s-au colectat date. Țara noastră se află cu cel puțin patru puncte procentuale în fața Lituaniei (21%) și Estoniei (20,2%). Ponderea cea mai mică pentru alimente și băuturi fără alcool s-a înregistrat în Irlanda (9.2%), Austria (11.3%), Germania și Finlanda (ambele cu 12%).
Potrivit aceleiași surse românii cheltuie lunar 171 de euro (850 de lei) pentru alimente și băuturi nealcoolice. Suma este doar cu un euro mai mică decât în Spania, unde ponderea acestor cheltuieli este de doar 13,1%. Sume similare au mai raportat Slovenia (175 de euro sau 14,9%) și Slovacia (177 de euro sau 19,6%). În rândul țărilor din Uniune, statele cu cele mai mici cheltuieli pentru alimente sunt Bulgaria (101 de euro), Ungaria (120 de euro) și Polonia (128 de euro).
Potrivit Institutului Național de Statistică, mâncarea și băuturile nealcoolice au adus, în medie, cheltuieli de 1301 lei pentru o gospodărie din țara noastră. Aceasta înseamnă o pondere de 35,1% din cheltuielile totale de consum ale gospodăriilor. Datele au fost colectate în primul trimestru al acestui an.