Bugetul UE, insuficient pentru obiectivele asumate
Ajutorul oferit Ucrainei, gestionarea refugiaților și costurile împrumuturilor determină instituțiile UE să revizuiască bugetul multianual.
Lica Manolache, 13.10.2023, 21:32
Cadrul financiar multianual al Uniunii Europene are nevoie urgentă de revizuire, consideră eurodeputații europeni. Victor Negrescu, responsabil pentru bugetul european din partea grupului social-democrat din Parlamentul European, consideră că bugetul UE, în forma actuală, numai poate susține finanțarea necesară pentru obiectivele asumate.
Bugetul european pe termen lung nu mai corespunde nevoilor noastre actuale. Nu avem suficiente fonduri pentru obiectivele noastre comune. Bugetul UE trebuie să fie un motor de creștere economică ce trebuie să genereze un nivel de trai mai bun și să conducă la dezvoltarea sustenabilă a tuturor regiunilor europene. Este inacceptabil că în prezent cheltuim mai mult pe dobânzi la bănci decât alocăm pentru programul nostru emblematic Erasmus”, consideră Victor Negrescu.
Fonduri pentru țările care primesc mulți refugiați
Comisia Europeană a înaintat din luna iunie propunerea sa pentru revizuirea cadrului financiar multianual. Executivul european consideră necesară stabilirea unui Mecanism care să asigure finanțarea pentru nevoile imediate ale Ucrainei, dar care să susțină și redresarea și modernizarea pe termen lung a acestei țări. Astfel, alte 50 de miliarde de euro vor fi direcționate către ajutorarea Kievului.
Totodată, Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a declarat luna trecută că instituția pe care o conduce propune suplimentarea bugetului comunitar cu 15 miliarde de euro ce vor ajunge în țările membre care primesc un număr mare de refugiați, inclusiv din Ucraina.
Executivul comunitar a mai anunțat un nou proiect, Platforma Tehnologii strategice pentru Europa” (STEP) menită să promoveze competitivitatea pe termen lung a UE în domeniul mai multe sectoare esențiale precum sunt sănătatea, materiile prime și spațiu. Proiectul va beneficia de finanțare din programele deja derulate, însă va avea la dispoziție o suplimentare de 10 miliarde de euro.
Problemele legate de migrație, fenomen aflat din nou într-o creștere alarmantă, vor beneficia de 15 miliarde euro peste suma deja alocată. Totodată, Comisia propune un nou instrument bugetar al cărui scop este să acopere costurile crescute cu împrumuturile din cadrul planului de redresare a UE.
Parlamentul European cere o suplimentare a sumelor propuse de Comisie
Eurodeputații și-au exprimat punctul de vederea asupra rectificărilor bugetare printr-un raport adoptat la începutul lunii octombrie. În acest document, forul legislativ european cere ca bugetul să fie suplimentat cu alte 10 miliarde de euro. Jumătate din această sumă (5 mld. euro) vor fi direcționate către instrumente ce ar ajuta răspunsul blocului comunitar la evenimente neprevăzute. Eurodeputații cer ca STEP să beneficieze de alte 3 miliarde de euro pe lângă finanțarea propusă de către Comisie.
Celelalte două miliarde sunt prevăzute tot ca suplimentări ale sumelor regăsite în propunerea Executivului european. Astfel, eurodeputații doresc încă un miliard ca ajutor umanitar pentru Ucraina, dar și pentru statele afectate de invazia rusească, inclusiv Republica Moldova. Aceeași suplimentară ar urma să fie acordată pentru gestionarea frontierelor și politicile legate de migrațiune.