Susținere pentru măsurile luate pentru a face față crizei energetice
Europenii sprijină măsurile luate pentru a face față crizei energetice, dar o bună parte din populația UE nu și-a permis încălzirea corespunzătoare a locuinței în 2022.
Lica Manolache, 12.09.2023, 20:42
Europenii sprijină măsurile luate în ultimul an pentru a proteja consumatorii și întreprinderile împotriva fluctuațiilor prețurilor la energie, precum și pentru promovarea securității energetice și a tranziției verzi. Potrivit unui sondaj Eurobarometru Flash publicat luni, europenii sunt în largă majoritate de acord și cu dezvoltării tehnologiilor curate pentru o competitivitate acerbă, dar și cu acțiunile UE în urma invaziei Ucrainei de către Rusia.
Sondajul relevă că 86% dintre cei chestionați cred că măsurile europene au fost benefice pentru limitarea impactului creșterii prețurilor la energie în ultimul an. De asemenea, cel puțin 8 din 10 respondenți au opinii similare în ceea ce privește: promovarea utilizării durabile a resurselor naturale (86%); achiziționarea comună de gaze de către țările membre UE pentru asigurarea aprovizionării (82%); stabilirea parteneriatelor cu actori globali precum Regatul Unit, SUA, Japonia și Australia (81%); reducerea excesivă a dependențelor comerciale față de Rusia sau China (80%); îmbunătățirea competitivității industriilor europene în tehnologii curate (80%).
În același timp, 77% dintre europeni declară că măsurile UE pentru accelerarea transformării digitale și protejarea consumatorilor sunt necesare, în timp ce 76% cred că este importantă sporirea rezilienței economiei UE.
Eurobarometrul mai arată că, în ceea ce privește acțiunile viitoare, 86% dintre cetățenii UE consideră că depozitele de gaze din UE ar trebui umplute pentru a evita riscul de penurie. Totodată, 85% sunt de părere că UE ar trebui să stimuleze producția de tehnologii curate în statele membre și 79% susțin că măsurile UE ar trebui să vizeze reducerea consumului de energie. Trei sferturi dintre respondenți (75%) consideră că UE ar trebui să finanțeze proiecte comune de apărare pentru a dezvolta capabilități și tehnologii strategice de apărare.
De asemenea, majoritate celor chestionați consideră că războiul din Ucraina demonstrează necesitatea ca UE să își asigure securitatea energetică și economică (85%), precum și să intensifice cooperarea militară între statele membre (75 %), continuând în paralel să dea dovadă de solidaritate cu Ucraina (71 %), se mai arată în sondajul publicat de Executivului european.
Pondrea populației care nu a reușit să își încălzească corespunzător locuința (2022) / Sursa: Eurostat
În același context al problemelor create de criza energetică, tot luni, Eurostat a publicat date potrivit cărora, 9,3% din populaţia UE a declarat că nu a reuşit să îşi încălzească locuinţa în mod corespunzător în 2022. Comparativ cu 2021, ponderea persoanelor care nu au reuşit să îşi încălzească locuinţa în mod corespunzător a crescut cu 2,4%.
Cea mai ridicată pondere a persoanelor s-a înregistrat în Bulgaria (22,5%), urmată de Cipru (19,2%), Grecia (18,7%), Lituania şi Portugalia (ambele cu 17,5%) și Spania (17,1%). În România, 15,2% din populație susține că nu a reuşit să îşi încălzească locuinţa în mod corespunzător anul trecut.
Cele mai mici ponderi s-au înregistrat în Finlanda (1,4%), Luxemburg (2,1%), Slovenia (2,6%), Austria (2,7%), Cehia (2,9%), Suedia (3,3%) şi Estonia (3,4%) au raportat cele mai reduse ponderi.