Sondaj privind corupția în statele UE
Opt din zece români spun că fenomenul corupției este larg răspândit în țară, însă mediul politic este mai bine văzut în România comparativ cu media europeană.
Lica Manolache, 06.07.2023, 18:05
În largă majoritate, cetățenii din cele 27 de state membre ale UE consideră că fenomenul corupției este larg răspândit în țara lor (70%), potrivit sondajului Eurobarometru publicat alături de raportul anual privind statul de drept în țările UE. Sudul Europei are cele mai ridicate procente, cu Grecia în capul listei (97%), urmată de Croația (96%), Portugalia (93%), Cipru și Malta (ambele 92%). De cealaltă parte, doar 13% dintre finlandezi sunt de părere că fenomenul corupției larg răspândit, urmată de alte două state nordice, Danemarca (21%) și Suedia (36%).
În România, 79% dintre respondenți văd un flagel răspândit al corupției, însă datele Eurobarometrului relevă o percepție ceva mai diferită a românilor față de instituțiile cele mai corupte, în comparație cu situația la nivelul întregii Uniuni. Surprinzător, românii văd mediul politic din țara noastră mai puțin corupt față de percepția generală a europenilor.
Astfel, numai 44% dintre români crede că a da sau a lua mită şi abuzul de putere pentru câștig personal sunt răspândite în rândul partidelor politice, mult sub media europeană de 59%. Tot 44% consideră mita și abuzul de putere există printre politicienii la nivel național, regional sau local (56% media UE). În schimb, 53% dintre români cred că mita și abuzul de putere există în sistemul de sănătate (29% media UE), iar 42% dintre respondenții din țara noastră indică poliția și vama ca instituții atinse de corupție (29% media UE). Funcționarii care eliberează autorizații de construcție (36% în România) și cei care decid câștigătorii licitațiilor publice (33%) sunt alte categorii unde românii consideră că mita și abuzul de putere sunt răspândite, dar și în curțile de justiție (27%) sau în sectorul educațional (25%).
Întrebați dacă este acceptabil să facă ceva pentru a obține ce își doresc de la administrația publică sau de la un serviciu public, jumătate dintre români (51%) au răspuns că este acceptabil să ofere un cadou, față de numai 27% media europeană. Alți 48% consideră inacceptabilă această opțiune (72% media UE), cu trei puncte procentuale mai mulți comparativ cu datele sondajului din anul anterior.
31% dintre români (26% media UE) spun că este în regulă să facă un serviciu pentru a primi ce au nevoie de la aceleași servicii publice, și tot 31% dintre cei intervievați în țara noastră consideră acceptabil să ofere bani (16% media UE), cifre în scădere cu șase puncte procentuale față de anul trecut.
O treime dintre români (33%) spun că știu unde să raporteze un caz de corupție în cazul în care ar constata sau observa unul, cu 12 pp sub media UE. De asemenea, trei din zece români sau europeni spun că ar fi inutil să raporteze darea sau luare de mită deoarece cei responsabili nu vor fi pedepsiți.
Sursa infografice: Comsia Europeană