Gestionarea deșeurilor în statele UE
Uniunea Europeană înregistrează progrese în reciclarea și compostarea deșeurilor municipale, dar și în reducerea gunoaielor care sfârșesc în gropile de gunoi. România, însă, este la coada clasamentului.
Lica Manolache, 27.06.2023, 18:33
Statele membre ale UE generează 2,2 miliarde anual, iar dintre acestea, 27% sunt deșeuri municipale, respectiv cele provenite în principal din gospodării, colectate și tratate de municipalități.
La nivelul Uniunii Europene, aproape jumătate din totalul deșeurilor municipale din UE (49,6%) au fost reciclate sau compostate în anul 2021, potrivit datelor furnizate de Agenția Europeană de Mediu. Ponderea reprezintă o creștere de 3,6 puncte procentuale față de situația înregistrată în 2017. România are cele mai slabe performanțe în rândul statelor membre cu numai 11% din deșeuri care ajung să fie reciclate sau compostate.
Uniunea Europeană are ca obiectiv o proporție refolosirii și reciclării deșeurilor de 60% până în anul 2030. Patru țări membre au reușit deja să depășească ținta stabilită. Este vorba despre Germania (71,1%), Bulgaria (65,5%), Austria (62,3%) și Slovenia (60%). De cealaltă parte, doar Malta (13,6%) și Cipru (15,3%) se apropie de proporția foarte scăzută din țara noastră.
Aruncarea și depozitarea deșeurilor în gropile de gunoi reprezintă o soluție ieftină, dar foarte nocivă atât pentru mediu, cât și pentru sănătatea oamenilor. Chiar dacă se observă o creștere a cantității de deșeuri pe cap de locuitor, statele UE au diminuat cantitățile de deșeuri care ajung în gropile de gunoi. Astfel, proporția folosirii gropilor de gunoi în UE era de 24% în 2017, dar a scăzut cu șase puncte procentuale până în 2020.
Și la acest capitol există diferențe semnificative între ce 27 de state europene. În Bulgaria și Malta, rata umplerii gropilor de gunoi depășește 70%, în timp ce România are o proporție de folosire a gropilor de gunoi de 51%, însă depozitarea deșeurilor în aceste gropi a scăzut cu 20 de puncte procentuale în țara noastră, din 2017 până în 2020.
Până în anul 2035, toate statele membre ale UE trebuie să reducă cantitatea de deșeuri municipale depozitate în gropi de gunoi până la 10% din totalul deșeurilor municipale generate. Nouă țări UE au atins deja această bornă, cu cele mai bune cifre în Danemarca (1%), Olanda (2%) și Belgia (3%).
O parte din resturile generate sunt, de asemenea, trimise în afara granițelor Uniunii. În anul 2021, exporturile de deșeuri ale UE au atins un volum de 33 milioane de tone, creștere de 77% față de anul 2004. Cea mai mare parte a exporturilor constau în deșeuri metalice, atât feroase cât și neferoase, precum și în deșeuri provenite din hârtie, plastic, textile și sticlă.
Aceleași date pentru anul 2021 mai arată că 45% din deșeurile exportate de UE au ajuns în Turcia, cu o cantitate de 14,7 milioane de tone, urmată de India cu 2,4 milioane de tone, Egipt cu 1,9 milioane de tone, Elveția cu 1,7 milioane de tone și Regatul Unit cu 1,5 milioane de tone.
Uniunea Europeană își propune să combată exporturile ilegale și să se asigure că deșeurile sunt gestionate într-un mod sigur pentru mediu în țările de destinație, menționează Parlamentul European.