Nivelul de trai în UE pe baza consumului individual efectiv
România se află printre primele 14 state din UE la nivelul de trai măsurat prin indicele consumului individual efectiv.
Lica Manolache, 23.06.2023, 16:38
România a urcat anul trecut pe a paisprezecea poziție în rândul statelor membre ale UE la consumului individual efectiv (AIC, după abrevierea în engleză), potrivit datelor publicate de Eurostat. Anul trecut, România a avut un consum individual efectiv de 88% din media europeană.
Dacă Produsul Intern Brut per cap de locuitor are la bază bunurile şi serviciile achiziționate şi plătite de o gospodărie, indicele AIC este determinat pe baza bunurilor şi serviciilor consumate de cetățeni, fără a se mai lua în considerare că acestea au fost contractate şi plătite în mod real de către gospodării, guvern sau organizații non-profit. Astfel, menționează Eurostat, consumul individual efectiv reflectă mai fidel bunăstarea unui cetățean decât PIB-ul per capita.
Datele transmise de Eurostat arată diferențe majore între cele 27 de state membre. Consumul individual efectiv varia de la 67% din media UE în Bulgaria până la 138% din aceeași medie în Luxemburg. De altfel, nouă state membre au avut anul trecut un consum per capita peste media blocului comunitar. Pe această listă, alături de Luxemburg se situează Germania (119%), Austria (118%), Ţările de Jos (116%), Belgia (115%), Danemarca (111%), Franţa şi Finlanda (ambele cu 109%) şi Suedia (108%).
Celelalte 18 țări din UE s-au situat sub media europeană, cu cel mai scăzut nivel al consumului individual efectiv înregistrat în Bulgaria (cu 33 de puncte procentuale sub media UE), Ungaria (-28%) şi Slovacia (-27%).
Comparativ cu anul 2022, România a înregistrat anul trecut un avans de 7 puncte procentuale a indicelui AIC, ceea ce reprezintă a doua cea mai mare creștere din UE după Slovenia (8%). De cealaltă parte Danemarca a avut cea mai mare scădere a aceluiași, de la 120% din media UE în 2020 la 111% în 2022.
Consumul individual efectiv în Europa (2022) / Sursa: Eurostat
Datele Eurostat mai arată că și PIB-ul per capita (valoarea Produsului Intern Brut pe cap de locuitor exprimat în paritatea puterii de cumpărare standard – PPS) a înregistrat variații semnificative în 2022. Aceste diferențe s-au situat între 59% din media Uniunii Europene în Bulgaria şi 261% în Luxemburg, cu numai puțin de 11 țări UE care au avut valori ale PIB-ului per capita peste media din blocul comunitar.
Cel mai ridicat nivel a fost în Luxemburg (161% peste media din UE), Irlanda (133%) şi Danemarca (37%) iar cel mai scăzut în Bulgaria (41% sub media UE), Slovacia şi Grecia (ambele 32%). România s-a situat la 77% din media Uniunii Europene, pe aceeași poziție cu Portugalia şi Ungaria. Astel, România aavut un PIB per capita mai mare cel al Letoniei (74% din media din UE) sau al Croaţiei (73%).
PIB per capita (galben) vs indicele AIC (albastru) în statele europene (2022) / Sursa: Eurostat