Un an de la invazia rusească în Ucraina
Uniunea Europeană continuă să sprijine Ucraina la un an de zile de la declanșarea războiului de către Rusia, iar majoritatea europenilor sunt încrezători într-o victorie a Kievului.
Lica Manolache, 21.02.2023, 14:13
Potrivit datelor publicate de Consiliul European, Uniunea Europeană și cele 27 de state membre UE au alocat în ultimul an un total de 67 de miliarde de euro în sprijinul Ucrainei. Dintre acestea, aproape 38 de miliarde au fost folosiți pentru asistența economică, 17 miliarde au mers către sprijinirea a circa 4 milioane de refugiați ucraineni, i ar alte 12 miliarde de euro pentru sprijinirea militară a statului vecin.
Ucraina a exportat 45 de miliarde de tone de marfă cu sprijinul UE
1,7 miliarde de euro au fost deja alocate pentru ajutorul umanitar acordat cetățenilor ucraineni afectați de război, iar majoritatea fondurilor au venit direct de la statele membre. Datorită acestor contribuții sosite din UE și de la alți donatori, circa 14 milioane de civili au primit ajutorul umanitare de care aveau nevoie.
Statele UE au contribuit cu 1,07 mld euro la ajutorul umanitar acordat cetățenilor ucraineni / Sursa Consiliul Europei
Prin Mecanismul de protecție civilă al UE au fost acordate ajutoare Ucrainei în valoare de 535 de milioane de euro. Cu ajutorul acestor sume, aproximativ 1.800 de pacienți au fost transferați în spitale europene, au fost trimise 5.400 de generatoare de electricitate și 82.000 de tone de bunuri materiale necesare populației afectate de conflictul declanșat de Rusia.
Totodată, Ucraina a reușit să exporte 45 de miliarde de tone de bunuri și produse prin Iniţiativa Coridoarele Solidarităţii, dintre care 23 de miliarde de tone de cereale și alte produse din aceeași categorie, în valoare de circa 20 de miliarde de euro.
Armata Ucrainei a beneficiat de un sprijin în valoare de 3,6 mld euro prin Instrumentul european pentru pace/ Sursa: Consiliul European
Păreri împărțite în privința sancțiunilor impuse de statele UE
Un sondaj realizat de Fundația germană Berterlsmann, citat de caleaeuropeana.ro, arată că peste două treimi dintre cetățenii UE (68%) sunt de părere că atacul asupra Ucrainei este un atac asupra întregii Europe, iar 62% dintre respondenți sunt de acord cu afirmația potrivit căreia ucrainenii luptă și pentru libertatea și prosperitatea Europei. De asemenea, 61% dintre europeni sunt convinși că Ucraina va reuși să învingă Rusia.
Potrivit aceleiași surse, majoritatea europenilor susțin Ucraina iar 66% consideră că Rusia este responsabilă pentru declanșarea conflictului. 11% dintre respondenți văd Statele Unite ale Americii ca principal vinovat pentru război, alți 5% indică NATO ca responsabil, în timp ce 13% sunt indeciși.
Sancțiunile impuse de Uniune împotriva Rusiei împart europenii în două mari tabere. Astfel, 40% dintre respondenți consideră că sancțiunile sunt un instrument eficient, dar un procent la fel de mare le consideră ineficiente, în timp ce 20% sunt nehotărâți. Ponderea variază mult între cele 27 de state membre. Dacă 59% dintre polonezi se pronunță în favoarea sancțiunilor, în Italia doar 32% susțin eficiența acestora.
Invazia din Ucraina continuă să creeze teamă în rândul populației UE. Două treimi dintre cei intervievați (66%) au spus că au un sentiment de neliniște, că lumea de astăzi este un loc periculos și că înainte era un loc mult mai bun. Alți 28% sunt de acord cu una dintre afirmațiile de mai sus, și numai 6% le resping pe ambele.
În general, europenii se simt foarte mult sub presiune în acest moment. Majoritatea respondenților (66%) exprimă un sentiment de neliniște, afirmând că lumea de astăzi este un loc periculos și că înainte era un loc mult mai bun. Alți 28% sunt de acord doar cu una dintre aceste afirmații. Doar 6% le resping pe ambele.