Eurobarometru privind criza energiei
Europenii sunt în largă majoritate de acord cu acțiunile UE ca răspuns la criza energetică, însă doar jumătate dintre ei cred în impactul măsurilor adoptate pentru a îmbunătăți situația economică.
Lica Manolache, 19.12.2022, 16:16
Anul ce tocmai se încheie a fost marcat de criza energiei provocată de invazia rusească în Ucraina. Uniunea Europeană a adoptat o serie de măsuri pentru a veni în ajutorul populației europene, acțiuni susținute de majoritatea cetățenilor comunitari, după cum arată un sondaj Eurobarometru special, realizat la finalul lunii noiembrie. Astfel, 82% dintre respondenți europenii (83% în România) consideră că UE ar trebui să continue să ia măsuri pentru a-și reduce dependența de combustibilii fosili din Rusia.
O pondere a populației UE la fel de mare (83% atât media UE, cât și în România) consideră că războiul Rusiei împotriva Ucrainei face ca investițiile în energia din surse regenerabile să devină mai urgente. Tot 83% din populație UE și 845 dintre români sunt de acord că prețul energiei electrice nu ar trebui să depindă de prețul gazelor. De asemenea, aproape 9 din 10 europeni (87%) consideră că este esențial să se protejeze infrastructura critică, cum ar fi conductele și cablurile de internet.
Majoritatea europenilor consideră urgent ca UE să investească în surse de energie regenerabilă / Sursa: Comisia Europeană
Creșterea galopantă a prețurilor la energie a redus și puterea de cumpărare a europenilor după cum declară 85% dintre respondenți (89% în România), iar 56% sunt de acord că recentele creșteri ale prețurilor sunt în principal consecința comportamentului agresiv al Rusiei. În același timp, 38% dintre europeni nu sunt de acord ă Rusia este cauza inflației din UE.
Legat de măsurile luate de UE pentru a îmbunătăți situația economică, jumătate dintre europeni (49%) consideră că acestea vor avea un impact pozitiv. Alți 22% sunt de părere că măsurile nu vor avea niciun impact, în timp ce 18% cred că aceste măsuri vor avea un impact negativ.
România, printre statele cu cei mai mulți cetățeni care declară că puterea de cumpărare a fost afectată semnificativ de creșterea prețurior la energie / Sursa: Comisia Europeană
Sondajul Eurobarometru special mai arată că măsurile Uniunii Europene ca răspuns la războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei continuă să se bucure de un sprijin puternic în rândul cetățenilor. Astfel, 88 % dintre europeni aprobă masiv furnizarea de sprijin umanitar, iar 82% sunt de acord cu primirea persoanelor care fug din calea războiului.
Șapte din zece respondenți și-au declarat susținerea pentru aplicarea de sancțiuni economice împotriva guvernului rus, a întreprinderilor și a persoanelor fizice din Rusia (71%), precum și pentru acordarea de sprijin financiar pentru Ucraina (70 %). Totodată, aproape două treimi dintre cetățenii UE (66%) sunt de acord cu interzicerea organelor de presă rusești deținute de stat (63%) și susțin finanțarea achiziționării și furnizării de echipamente militare pentru Ucraina (59%).