România, printre statele UE cu scăderi ale venitului gospodăriei
16% dintre europeni au raportat venituri mai mici încă de anul trecut, comparativ cu 2020. Situația s-a înrăutățit și mai mult anul acesta pentru familiile nevoiașe din România.
Lica Manolache, 22.11.2022, 15:40
O parte din populația UE a raportat scăderi ale veniturilor încă din 2021, înainte de invazia rusească în Ucraina care a provocat inflația-record de anul acesta. Și gospodăriile din România au raportat venituri mai mici în timp ce un sondaj al organizației Salvați Copiii semnalează că aproape toate familiile vulnerabile din țara noastră nu pot acoperi cheltuielile de bază.
Venituri mai mari pentru o treime din populația Cehiei
Potrivit datelor publicate marți de către Eurostat, două treimi din populația statelor membre (66,5%) locuia în gospodării al căror venit net rămas stabil, comparativ cu 2020, iar 17,5% a raportat o creștere a venitului. În schimb, 16% din populație a pierdut din veniturile înregistrate cu un an în urmă. Datele Oficiului European pentru Statistică includ 84% din totalul populației UE.
În România, Ponderea populației care a declarat o scădere a venitului gospodăriei a fost de 5,4% în România, ce mai mare pondere fiind raportată de către Cipru (27,6%). Ponderea creșterilor în venitul gospodăriei a variat în cele 27 de state membre de la 4,9% în Italia la 34,8% în Cehia.
Datele Eurostat mai arată că ponderea populației care a raportat o creștere a venitului a fost mai ridicată decât cea a celor care au declarat o scădere în 17 țări UE. Dintre acestea, opt state au înregistrat o diferență de peste zece puncte procentuale. De cealaltă parte, în nouă țări UE ponderea populației care a declarat o scădere a venitului a fost mai ridicată decât creșterea raportată, deferența fiind de sub zece puncte procentuale în opt dintre aceste țări.
Evoluții ale veniturilor populației UE în 2021, comparativ cu anul pecedent – Verde: venit mai mic / Roz: aproximativ același venut / Albastru: venit mai mare (Sursa: Eurostat)
40% intre gospodăriile vulnerabile din România, mai sărace în 2022
Date privind veniturile actuale în România vine din partea Salvați Copiii care a realizat un sondaj printre familiile beneficiare de ajutorul organizației din România. Astfel, 40% dintre gospodăriile care se confruntă cu sărăcia spun că au venituri mai mici toamna aceasta față de cea din 2021. Pentru 41% dintre aceste familii veniturile au rămas neschimbate, iar 18% dintre gospodării au raportat venituri majorate.
Un aspect îngrijorător este că 95% dintre familiile vulnerabile nu pot acoperi nevoi de bază, cum ar fi medicamente sau consultaţii medicale, alimente sau alte bunuri de strictă necesitate pentru copii, cheltuieli legate de educația acestora, facturile cu utilităţile locuinţei, arată sondajul realizat de Salvați Copiii România.
Cheltuielile legate de renovarea locuinței și cele pentru vacanțe sau activități de timp liber sunt printre primele la renunță familiile aflate în risc de sărăcie. Pentru a face față scumpirilor, jumătate dintre aceste gospodării încearcă să facă economii la utilități și alimente, iar cheltuielile legate de educaţie şi sănătatea copiilor sunt diminuate în multe familii.
Salvați Copiii România mai amintește că, în 2021, circa 1,5 milioane de copii din România (41,5%) se aflau în risc de sărăcie sau excluziune socială, potrivit datelor Eurostat.