Previzunile economice de toamnă
România va a avea o creștere economică de sub 2% în 2023, iar statele din zona euro vor intra în recesiune în ultimul trimestru al anului, arată estimările Comisiei Europene.
Lica Manolache, 14.11.2022, 22:00
Economia României va încetini semnificativ anul următor potrivit previziunilor economice de toamnă ale Comisiei Europene care mai indică o creștere a PIB-ului de 5,8% în anul curent. În 2023, avansul va fi de numai 1,8%, iar pentru 2024 se estimează o creștere de 2,2%.
Creșterea galopantă a inflației, înăsprirea condițiilor financiare și urmările invaziei rusești din Ucrainei sunt principalii factori care duc la slăbirea economiei. Potrivit Executivului comunitar, inflația va atinge un nivel maxim abia la sfârșitul anului 2022 și că va rămâne la un nivel ridicat și pe parcursul anului următor, înainte de a scădea în 2024. Estimările mai indică un deficit public care va coborî până la 4,8 % în 2024, ca urmare a veniturilor ridicate și a scăderii cheltuielilor curente ca pondere din PIB, în principal pe fondul unei creșteri semnificative a PIB-ului nominal. Ponderea datoriei în PIB va rămâne constantă în următorii doi ani, în jur de 47,5%.
Documentul Comisiei Europene mai atrage atenția asupra indicatorilor macroeconomici care înclină către o evoluție negativă, principala cauză fiind întârzierile în ceea ce privește punerea în aplicare a planului de redresare și reziliență al României ar putea reduce investițiile și creșterea economică.
La nivel Uniunii Europene, raportul Comisiei amintește că PIB-ul real a înregistrat un avans surprinzător în primul semestru prin creșterea cheltuielilor populației, în urma relaxării restricțiilor impuse în pandemie. Însă, previziunile nu sunt cele mai bune în ceea ce privește ultimele trei luni ale anului.
“Pe fondul incertitudinii ridicate, al presiunilor ridicate asupra prețurilor la energie, al erodării puterii de cumpărare a gospodăriilor, al unui mediu extern mai slab și al unor condiții de finanțare mai stricte, se preconizează că UE, zona euro și majoritatea statelor membre vor intra în recesiune în ultimul trimestru al anului, mai transmite Comisia Europeană. Chiar și cu un final de an mai slab, economia UE va avea în 2022 o creștere a PIB-ului real de 3,3 % , respectiv 3,2 % în zona euro.
Estimări privind evoluția PIB-ului în statele UE 2022-2024
Trendul descendent va continua și în 2023, iar estimările Executivului arată o stagnare a economiei UE, cu o creștere a PIB-ului de numai 0,3%, cu o revenire în 2024 când cele 27 de state membre ar acumula o creștere economică de cel puțin 1,5%. În privința inflației, se preconizează o pondere încă ridicată pentru 2023 (7,0 % în UE și la 6,1 % în zona euro), urmată de o scădere semnificativă în 2024 (3,0 % în UE 2,6 % în zona euro).
Există un grad mare de incertitudine pentru previziunile economice, mai subliniază Comisia Europeană, creat în cea mai mare parte de efectele războiului din Ucraina. Evouluția prețulurilor pe piața gazelor și riscul de penurie în sezonul rece reprezintă cele mai mari amenințări pentru economiile europene. În același timp, UE rămâne expusă în mod direct și indirect la noi șocuri asupra altor piețe de mărfuri care reacționează la tensiunile geopolitice.
Previziuni economice de toamnă – video subtitrat în limba română / Sursa: Comisia Europeană