Nouă legislație europeană privind echilibrul de gen
Companiile din UE cotate la bursă vor trebui să aibă cel puțin o treime din posturile de administrator ocupate de femei.
Lica Manolache, 17.10.2022, 19:55
Consiliul UE a aprobat luni acordul cu privire la o serie de norme ale Uniunii Europene pentru a promova un mai bun echilibru de gen în organele de conducere ale societăţilor cotate la bursă. Directiva va trebui transpusă în legislaţiile naţionale a celor 27 de state membre și prevede că cel puţin 40% din posturile de administrator neexecutiv din societăţile cotate la bursă ar trebui să fie deţinute de femei până în anul 2026.
Companiile trebuie să implementeze noi proceduri de selecție
Dacă statele membre ar alege să aplice noile norme atât administratorilor executivi, cât și celor neexecutivi, ținta ar fi de 33% din toate posturile de administrator până în 2026, se arată într-un comunicat transmis de Consiliul UE.
Odată ce directiva intră în legislația națională, societățile cotate la bursă care nu îndeplinesc obiectivele vor trebui să își adapteze procesul de selecție. Acest lucru înseamnă instituirea unor proceduri de selecție și de numire echitabile și transparente, bazate pe o evaluare comparativă a diferiților candidați, care să utilizeze criterii clare și formulate în mod neutru. Consiliul UE mai menționează că în situația în care o societate trebuie să aleagă între candidați cu calificări egale, ar trebui acordată prioritate candidatului aparținând sexului sub-reprezentat.
Directivă pentru eliminarea obstacolelor cu care se confruntă femeile în carieră
Totodată, societățile trebuie să furnizeze anual informații legate de reprezentarea în organele de conducere din perspectiva genului, dar și despre măsurile pe care le iau pentru a realiza obiectivul de 33% sau 40% pentru posturile de administrator. La rândul lor, statelor membre vor publica lista societăților care au realizat obiectivele directivei.
Comunicatul Consiliului UE mai menționează că țările UE care fie sunt aproape de realizarea obiectivelor, fie pun în aplicare o legislație la fel de eficientă înainte de intrarea în vigoare a directivei pot suspenda cerințele directivei referitoare la procesul de numire sau de selecție.
“Noile norme vor contribui la eliminarea obstacolelor cu care se confruntă adesea femeile în cariera lor. Cred, de asemenea, că societățile ar avea enorm de câștigat dacă femeile și-ar valorifica potențialul în posturi cu putere de decizie. Impactul pozitiv al măsurilor se va propaga, cu siguranță, la toate nivelurile economiilor naționale, a declarat Marian Jurečka, viceprim-ministru și ministrul muncii și afacerilor sociale al Cehiei, țară care deține președinția rotativă a Consiliului UE.
Angajați cu studii în domeniul TIC în statele UE (pondere femei vs. bărbați – 2021) / Sursa: Eurostat
84% dintre angajații cu studii în informatică sunt bărbați
Echilibrul de gen este departe de a fi obținut nu numai în conducerea societăților, dar și la nivelul angajaților. Potrivit Eurostat, 2,79 milioane de persoane cu studii în domeniul TIC (tehnologia informației şi comunicațiilor) erau angajate anul trecut în UE, un avans de 3,3% față de 2020. Dintre acestea, 84,1% sunt bărbați (2,35 milioane) în creștere cu 1,3% față de 2020, în timp ce numărul femeilor a scăzut în 2021.
Cea mai ridicată pondere a bărbaților din totalul persoanelor angajate cu educație TIC era anul trecut în Cehia (92,6%), Slovenia (90,8%), Franţa (89,7%), Belgia (89,2%) şi Polonia (89,1%). România se numără printre statele membre cu o reprezentare mai bună a femeilor angajate cu educație în domeniul TIC, cu o pondere de 27,2%. În fața țării noastre se situează Bulgaria (36,6%), Grecia (29,4%) și Danemarca (28%).