UE nu plafonează prețul gazelor
Miniștrii energiei din statele UE au respins plafonarea prețului pentru gazele rusești și măsuri urgente din partea Comisiei Europene pentru a reglementa piața de energie.
Lica Manolache, 11.09.2022, 18:21
Miniștrii energiei din cele 27 de state UE au respins vineri plafonarea prețului gazelor rusești, dar au cerut Comisiei Europene să pregătească “o intervenție temporară de urgență” printre care și limită pentru prețul gazelor. “În măsurile specifice, acesta ar trebui să ajute şi la limitarea impactului prețurilor ridicate la gaze pe piețele de electricitate din UE şi asupra prețurilor pentru consumatori”, se arată în concluziile Consiliul Extraordinar pentru Energie.
“Un preț general la gaze poate presupune un risc de furnizare”
Fără a numi direct Rusia, miniștrii energiei au cerut să se analizeze și opțiunea de a introduce un preț maxim “pentru importurile de gaze din anumite jurisdicții”. Un răspuns a venit din partea comisarului pentru energie, Kadri Simson:
“O serie de ţări ne-au cerut să analizăm posibile limite de preţ pentru restul gazului pe care îl importă UE. Bun, dacă obiectivul politicilor noastre este de a contracara manipulările ruse la furnizarea de gaze în Europa, are sens să se centreze pe gazul rusesc. Dar, în acest moment, totul e pe masă. Un preţ general la gaze, inclusiv la gazele naturale lichefiate, poate presupune un risc de furnizare”.
Statele membre mai așteaptă din partea Executivului comunitar și măsuri pentru “limitarea veniturilor producătorilor de electricitate cu costuri reduse de producție”, precum cei din sectorul regenerabilelor, al hidroenergiei şi al energiei nucleare. Potrivit presei internaționale, Comisia Europeană va propune ca cele 27 de state membre UE să introducă “o contribuție excepțională şi temporară” din partea companiilor care activează în industriile de petrol, gaze, cărbune şi rafinare pe baza profiturilor suplimentare taxabile realizate în anul fiscal 2022.
Milioane de europeni, în imposibilitate de plată a facturilor la energie
Un semnal de alarmă vine și din partea Confederației Europeana a Sindicatelor (CES) care susține că facturile pentru energie vor fi aproape imposibil de plătit pentru o bună parte din forța de muncă a UE. Potrivit CES, circa 9,5 milioane salariați aveau deja dificultăți în a-și achita facturile la energie înainte ca inflația în zona euro atingă nivelul record de 9,1% în ritm anual în luna august.
Din luna iulie a anului trecut şi până în luna iulie a anului în curs, gazele şi electricitatea au crescut cu 38% în Europa, iar prețurile continuă să crească. Consecințele sunt drastice mai ales pentru angajații cu venituri mici din 16 state membre, printre care și România.
“Salariații care sunt plătiți cu salariul minim trebuie să pună deoparte echivalentul salariului pe o lună şi chiar mai mult pentru a putea continuă să îşi lumineze sau să îşi încălzească locuința”, au mai transmis sindicaliștii europeni. Anul trecut, doar opt țări din blocul comunitar se aflau în această situație.
Declarația de presă a vicepremierului Cehiei, țară care deține președinția rotativă a UE, la finalul reuniunii Consiliului Extraordinar pentru Energie (video în limba engleză):