Reducerea consumului de energie în UE
Uniunea Europeană a pus în acțiune planul de reducere a consumului de gaze, iar unele state membre au început deja să ia măsuri și pentru consumul de electricitate.
Lica Manolache, 10.08.2022, 15:55
Planul Uniunii Europene de reducere a cererii și consumului de gaze a intrat în vigoare din 10 august. Convenit în urmă cu două săptămâni, planul presupune reducerea consumului de gaze cu 15% pentru a pregăti statele membre pentru o posibilă întrerupere a aprovizionării rusești.
Când devine obligatorie reducerea consumului de gaze cu 15%
Acordul privind reducerea consumului de gaze naturale până la finalul lunii martie a anului viitor a fost greu de obținut. Mai multe ţări membre au protestat faţă de ţinta de 15%, raportat la consumul mediu al ultimilor cinci ani, cerută de Comisia Europeană pentru. De aceea, pentru ca planul să treacă de votul reprezentanților celor 27 de state membre a fost modificat. În timp ce obiectivul procentual se menţine, documentul, în forma sa finală, prevede că statele membre vor face ”tot posibilul” pentru a atinge această ţintă de 15% a reducerii consumului, care deocamdată este voluntară.
Procentul devine obligatoriu în caz de ”risc de gravă penurie”, prin declanșarea unui mecanism de alertă pentru toate țările Uniunii Europene și abia atunci vor trebui să țină cont de diminuarea consumului la 15% față de media ultimilor cinci ani. În același timp, planul prevede mai multe situaţii în care cele 27 de state membre putea cere aplicarea unor derogări. Este cazul Irlandei și Maltei, care beneficiază de derogări deoarece sunt țări insulare care nu sunt conectate la rețelele de gaze ale altor țări membre.
Comisarul european pentru energie, Kadri Simson, a salutat acordul celor 27 de state privin cererea și consumul de gaze și a menționat că prin aprobarea acestui plan statele membre, vor avea suficiente economii pentru o iarnă obișnuită, inclusiv dacă Rusia ar sista livrările de gaze chiar din luna august:
Calculele noastre iniţiale arată că, chiar dacă se utilizează integral toate excepţiile, vom realiza o reducere a cererii care ne va ajuta să trecem în siguranță peste o iarnă medie, a declarat oficialul european în cadrul unei conferințe de presă, la reuniunea miniștrilor energiei din UE de la Bruxelles.
Și șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a salutat aprobarea planului: Este un pas decisiv în abordarea amenințării unei întreruperi totale a gazului. Europa este pregătită să abordeze securitatea sa energetică, ca Uniune.
Țările europene încep să taie din consumul de energie
Mai multe țări europene au adoptat deja unele măsuri pentru a limita consumul de energie. Spre exemplu, Spania a stabilit un plafon de temperatură pentru aparatele de aer condiționat ce trebuie folosite pe timpul verii la 27 de grade sau mai mult. Odată cu venirea iernii, aparatele pot fi folosite pentru încălzire până la maximum de 19 grade, iar autoritățile spaniole au recomandat funcționarilor publici să nu mai poarte cravată, în timp ce magazinele vor trebui să stingă luminile după ora 10 seara.
Și în Franța s-a adoptat obligația pentru magazine de a stinge luminile pe timpul nopții, dar și interdicția de a menține ușile deschise în timp ce sistemele de aer condiționat sau de încălzire sunt active și obligația.
O situație specială este în Germania, unde landurile iau decizii individual privind aprovizionarea și consumul. Astfel, landul Hanovra a decis la finele lunii trecute să elimine apa caldă din toate edificiile publice, inclusiv din sălile de sport și piscine. De asemenea, a oprit apa din fântânile arteziene și luminatul de seară al monumentelor publice, în timp ce din aprilie până în septembrie, va fi interzisă pornirea încălzirii.
România nu a luat, deocamdată, nicio măsură de reducere a consumului de energie, din partea guvernului de la Bucureștii fiind transmis un mesaj menit să calmeze populația și companiile care s-ar putea teme de impactul unor reduceri în livrarea de gaze naturale: “Consumatorii români, întreprinderile mici și mijlocii, serviciile sociale și industria critică nu vor fi afectate de eventuale măsuri suplimentare pentru reducerea consumului de gaze naturale. România va avea asigurat necesarul pentru iarna 2022-2023, a transmis executivul printr-un mesaj pe Facebook.