Ucraina și Republica Moldova, candidate pentru aderarea la UE
Liderii celor 27 de state membre au aprobat statutul de țări candidate la UE pentru Republica Moldova și Ucraina
Lica Manolache, 23.06.2022, 21:34
Parlamentul European a adoptat joi joi rezoluţia prin care invita şefii de stat sau de guvern din cele 27 de state membre să acorde „fără întârziere” statutul de ţară candidată la UE Ucrainei şi Republicii Moldova. Rezoluția s-a bucurat de o susținere enormă în forul legislativ european, unde 529 de eurodeputați au votat pentru”, 45 împotrivă”, iar 14 s-au abținut. Totodată, Consiliul UE a fost îndemnată să acorde același statut Georgiei de îndată ce guvernul său a obţinut rezultate” în ceea ce priveşte priorităţile indicate de Comisia Europeană.
În documentul Parlamentului European se mai subliniază că nu există nicio alternativă la extindere, care este mai mult ca oricând o investiţie geostrategică” într-o UE stabilă, puternică şi unită.
Frustrare în rândul statelor din Balcanii de Vest
Liderii celor 27 de state membre care au acordat statul de țară candidată Ucrainei şi Republicii Moldova în aceeași zi, nu înainte de o discuţie mai amplă privind viitorul procesului de extindere a Balcanilor de Vest, potrivit unor surse diplomatice, potrivit agenției EFE, citată de Agerpres.
Totul a pornit de la nemulțumirea exprimată public de liderii Albaniei, Macedoniei de Nord, Serbiei şi Kosovo la finalul summitului UE cu Balcanii de Vest car a avut loc dimineaţă și care s-a încheiat fără un progres în procesul lor de aderare din cauza dreptului de veto al Bugariei privind începerea negocierilor de aderare cu Skopje şi Tirana.
“Ceea ce se întâmplă acum este o problemă gravă şi o lovitură serioasă pentru credibilitatea UE. Pierdem timp preţios de care nu dispunem”, a declarat premierul Macedoniei de Nord, Dimitar Kovacevski.
Ca urmare a acestor plângeri, Austria şi Slovenia, în special, au făcut presiuni pentru ca disponibilitatea UE de a primi Balcanii să fie mai clară în concluziile summitului european, potrivit EFE.
Reacțiile liderilor de la Kiev și Chișinău
La finalul zilei, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a transmis un mesaj pe Twitter către cele două state. “Ziua de astăzi marchează un pas crucial în drumul vostru spre UE. Viitorul nostru este împreună”, a scris Charles Michel care i-a și felicitat pe preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, şi pe preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu.
Acesta este un moment unic şi istoric în relaţiile dintre Ucraina şi UE”, a transmis, la rândul său, președinte Zelenski într-o postare pe Twitter. Zi istorică pentru Moldova: Consiliul European ne-a oferit statutul de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană. Pornim pe drumul spre UE, care va aduce moldovenilor mai multă bunăstare, mai multe oportunități și mai multă ordine în țara lor”, a scris Maia Sandu, într-un mesaj pe Facebook.
Declarația de presă a președintelui Consiliului European, Charles Michel (video în limba engleză):
Ce urmează pentru cele două state vecine
Deși veștile sunt cum mai bune pentru Ucraina și Republica Moldova, drumul până la intrarea în familia europeană poate fi destul de lung dacă cele două state nu se vor conforma reformelor cerute de la Bruxelles în ceea ce priveşte independenţa justiţiei, lupta împotriva corupţiei şi a criminalităţii organizate sau aplicarea legii care limitează puterea oligarhilor.
La finalul anului, Comisia Europeană urmează să facă o primă evaluare a reformelor solicitate Ucrainei şi Republicii Moldova, care se referă în special la lupta împotriva corupţiei şi la independenţa sistemului judiciar. Deschiderea negocierilor oficiale, va necesita din nou unanimitatea celor 27 de state membre.
Declarația de presă a președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen (video în limba engleză):