Acord pentru salariul minim în UE
Parlamentul European și Consiliul UE au bătut palma pentru o nouă directivă care ar urma să mărească salariul minim în cel puțin 18 state membre.
Lica Manolache, 08.06.2022, 12:30
Negociatorii celor 27 de state membre au ajuns marţi la un acord cu Parlamentul European privind regulile comune pentru garantarea unui salariu minim care să asigure “un nivel de trai decent.
Documentul prevede reguli obligatorii pentru cele 21 de state europene unde există deja salarii minime, inclusiv România. În aceste cazuri, se va impune o transparenţă sporită a modalităţii de stabilire a salariului minim şi se va facilita creşterea acestuia. Două dintre aceste țări, Suedia și Danemarca, au avertizat că se vor opune textului care va putea fi totuşi adoptat cu majoritate calificată, la următoarea reuniune a Consiliului UE.
Salariul minim trebuie să acopere coșul zilnic, chiria și facturile
Totodată, cele 21 de state vizate trebuie să evalueze, cu ajutorul unui coş de bunuri şi servicii la prețuri reale, dacă salariul minim legal existent este suficient pentru un nivel de trai decent. Se va ține seama de condițiile socioeconomice, de puterea de cumpărare, de nivelul productivității și de dezvoltarea pe termen lung, arată un comunicat al Parlamentului European, citat de Agerpres.
După spusele purtătorului de cuvânt pentru muncă al grupului social-democraților europeni (S&D) și negociator al Parlamentului European, Agnes Jongerius, salariu minim din fiecare stat UE ar trebui să acopere cheltuielile, inclusiv chiria și facturile de energie:
“Salariul fiecărui lucrător european trebuie să plătească pentru mâncarea lui, chiria și căldura, însă trebuie să-și permită și haine noi sau să meargă în vacanțe câteodată. Vrem ca statele UE să verifice salariile lor minime față de standardele internaționale; precum cel puțin 50% din media salariului brut și 60% din salariul mediu brut. Momentan, 18 state UE nu îndeplinesc aceste criterii. Această nouă lege UE va mări salariile a milioane de europeni.
Austria, Cipru, Danemarca, Finlanda, Italia şi Suedia, state unde nu există salarii minime, nu sunt obligate să introducă noile prevederi în legislație, deoarece nivelurile veniturilor sunt deja determinate prin negocierile colective.
Salariul minim brut în cele 21 de state UE / Sursa: Eurostat
80% din forța de muncă trebuie consultată la negocieri
Opt ore de negocieri au fost necesare pentru ca negociatorii forului legislativ european și reprezentanții Consiliului să iasă cu un acord politic pentru noua directivă, potrivit eurodeputatului Dragoș Pîslaru:
Azi noapte, după 8 ore de negocieri, am ajuns la un acord istoric pentru salariul minim european între Parlamentul European și Consiliul UE. Atenție! Nu vorbim despre o sumă fixă pentru toate statele UE. Ci vorbim despre reguli și indicatori pentru calcularea salariului minim. Salariul minim nu va mai putea fi un instrument de cumpărat voturi. Acesta este acordul depolitizării salariului minim. Prin acest acord, 80% din muncitori trebuie să fie consultați atunci când salariul minim este negociat. Acum, în România, 20% sunt consultați cu adevărat, a transmis Dragoș Pîslaru, președinte al Comisiei pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale din Parlamentul European, într-un mesaj postat pe Facebook.
Diferențe mari între salariile minime din UE
Exprimate în moneda unică europeană, salariile minime se încadrau anul trecut între 332 de euro în Bulgaria și 2.202 euro în Luxemburg. Documentul ce urmează să fie adoptat ca directivă nu prevede un salariu minim universal în toată Europa, acesta fiind stabilit în funcție de cererea și oferta de pe piața muncii din fiecare țară în parte.
Potrivit Eurostat, unul din zece lucrători europeni este în risc de sărăcie, un număr care crește la unul din șase pentru lucrătorii part-time. În jur de 70% din lucrătorii cu salariu minim au dificultăți în a se descurca.