Programul de monitorizare în privința dezinformării
Comisia Europeană prelungește programul de monitorizare a dezinformării cu privire la pandemia de COVID-19.
Lica Manolache, 09.12.2021, 19:20
Comisia Europeană decis să prelungească cu încă șase luni, până în iunie 2022, programul de monitorizare a dezinformării cu privire la coronavirus. Anunțul a fost făcut publicarea rapoartelor privind acțiunile pe care platformele online le-au întreprins în perioada septembrie-octombrie. Potrivit unui comunicat al Executivului european, toate marile platforme online de socializare au pus în aplicare măsuri împotriva răspândirii de informații false referitoare la pandemie.
Cum au acționat cei mai importanți jucători din social media
Astfel, YouTube și-a extins politica privind informarea eronată în domeniul medical, incluzând afirmațiile privind vaccinurile care contrazic poziția consensuală a autorităților locale din domeniul sănătății sau a Organizației Mondiale a Sănătății.
Compania Meta, fostă Facebook, și-a actualizat politicile la nivel mondial privind vaccinarea copiilor împotriva COVID-19. Printre altele, este supravegheată răspândirea conținutului fals care susține că vaccinurile nu sunt pentru copii sau sunt nesigure și netestate.
Rapoartele mai arat că TikTok și-a mărit numărul de cuvinte-cheie (hashtaguri) care pot fi utilizate ca etichete și bannere legate de pandemia de COVID-19 și vaccinuri, în timp ce Twitter și-a actualizat politica privind informațiile înșelătoare despre vaccinuri. În fine, platforma LinkedIn a extins colaborarea cu vectori de opinie din mediul online pentru a transmite mesaje oficiale despre vaccinare.
Věra Jourová, vicepreședinta pentru valori și transparență, a declarat: “Pandemia nu s-a încheiat încă și de aceea dorim ca platformele să își intensifice eforturile de combatere a dezinformării legate de COVID-19, inclusiv în ceea ce privește vaccinurile și în toate limbile UE. Ne așteptăm, de asemenea, ca platformele să transpună învățămintele desprinse din programul de monitorizare a pandemiei de COVID-19 într-un cadru de monitorizare mai solid pentru noul Cod de combatere a dezinformării.”
Alte 26 de entități se alătură Codului de practici privind dezinformarea
Adoptat în 2018, Codul de practici privind dezinformarea cuprinde standarde de autoreglementare pentru combaterea dezinformării în mediul online. În prezent, alți 26 de noi semnatari potențiali s-au alăturat procesului de elaborare menit să consolideze Codul de bune practici privind dezinformare. Este vorba despre platforme online, jucători din industria publicității, furnizori de instrumente de combatere a dezinformării, organizații de cercetare și de verificare a faptelor.
Revizuirea Codului se bazează pe Ghidul Comisiei publicat în luna mai, care stabilește modul în care codul actual ar trebui consolidat pentru a oferi un răspuns ferm la dezinformare. Cel mai probabil, semnatarii actuali și potențiali vor livra Codul de practici consolidat până la sfârșitul lunii martie 2022. Perioada de timp extinsă va permite semnatarilor să elaboreze un instrument puternic, cu angajamente granulare, adaptate și diverselor servicii reprezentate de o gamă mai largă de potențiali semnatari, mai informează Comisia Europeană