Riscul de sărăcie în Uniunea Europeană
România are cea mai mare pondere a populației aflată în risc de sărăcie și excluziune socială din Uniunea Europeană.
Lica Manolache, 18.10.2021, 21:20
Peste o treime din populația României se afla anul trecut în risc de sărăcie și excluziune socială, potrivit celor mai recente date publicate de Eurostat. Situația este la fel de îngrijorătoare și în Bulgaria unde 33,6 din populație se confruntă cu aceleași probleme. De asemenea, peste un sfert din populaţie era supusă riscului de sărăcie şi excluziune socială alte două state membre ale UE, Grecia (27,5%) şi Spania (27%).
Aproape 100 de milioane de europeni sunt în pragul sărăciei
La polul opus, se află câteva state din fostul bloc comunist unde o pondere de sub 15% din populație era supusă riscului de sărăcie şi excluziune socială: Cehia (11,5%), Slovacia (13,8%) și Slovenia (14,3%). Cele trei țări sunt urmate de Olanda (15,8%) şi Finlanda (15,9%).
În total, 96,5 milioane de persoane erau supuse riscului de sărăcie şi excluziune socială în 2020, ceea ce reprezintă peste o cincime din populația UE (21,9%). Dintre acestea, 75,3 milioane de persoane erau supuse riscului de sărăcie, 27,6 milioane de persoane se confruntau cu lipsuri materiale grave şi erau defavorizate din punct de vedere social, iar 27,1 milioane de persoane locuiau în gospodării cu intensitate de lucru scăzută.
Datele Eurostat mai arată că din totalul populației UE supuse acestor riscuri, 5,9 milioane de persoane (1,3% din totalul populaţiei) locuiau în gospodării care se confruntau simultan cu toate cele trei riscuri enumerate mai sus.
Populația Uniunii Europene aflată în risc de sărăcie și excluziune socială (Sursa: Eurostat)
Prețul energiei va crește sărăcia în Europa
Prețurile la energie vor duce la o creștere a sărăciei în Europa, a avertizat comisarul european pentru locuri de muncă şi drepturi sociale, Nicolas Schmit. Oficialul european a declarat pentru agenția dpa, citată de Agrepres, că milioane de persoane din Uniunea Europeană se confruntă cu sărăcia generată de preţurile în creștere la energie electrică şi a avertizat că vor fi și mai multe peroane afectate în perioada următoare.
Schmit a mai adăugat că Executivul european poate ajuta cele 27 de state membre să limiteze impactul preţurilor în creștere pentru energia electrică asupra populaţiei, dar guvernele naționale sunt cele care au obligaţia de a lua măsuri de sprijin pentru toate categoriile afectate.
Un semnal de alarmă a venit și din partea Confederaţiei Europene a Sindicatelor care a atras atenția că, potrivit datelor din septembrie, peste 2,7 de milioane de oameni de pe întreg continentul nu-şi mai pot permite să-şi încălzească în mod corespunzător locuinţele, cu toate că au locuri de muncă și venituri aferente acestora.