Aderarea statelor din Balcanii de Vest
Șefa Comisiei Europene își declară sprijinul pentru aderarea statelor din Balcanii de Vest la UE.
Lica Manolache, 30.09.2021, 12:12
Președinta Comisiei Europene, aflată într-o vizită de lucru în țările balcanice aflate în curs de aderare la Uniunea Europeană, a reafirmat sprijinul Executivului european pentru intrarea Macedoniei de Nord și Albaniei la spațiul comunitar.
Mesaje de susținere pentru Macedonia de Nord și Albania
Macedonia de Nord a făcut progrese remarcabile în reformele legate de Uniunea Europeană și a luat decizii curajoase. Sprijin deschiderea formală a negocierilor în cel mai scurt timp posibil. Veți face parte din Uniunea Europeană. E o chestiune de timp”, a transmis șefa Comisiei.
Un mesaj asemănător a fost transmis și la întâlnirea cu guvernul de la Tirana: Ați depus un efort enorm. Iar acum noi suntem cei care trebuie să ne ocupăm de rezultate. Începem prima Conferință interguvernamentală și o să lucrăm din greu pentru că le datorăm acest lucru tuturor acestor tineri care cred într-un viitor european. Și permiteți-mi să fiu foarte clar, viitorul Albaniei este în Uniunea Europeană.”
Reticență în rândul statelor membre față de garanția de aderare
Vizita președintei Comisiei Europene în Balcani are loc cu numai o săptămână înainte de organizarea sumit-ului Uniunii Europene cu statele din Balcanii de Vest, la care vor participa lideri din statele membre alături de reprezentanții celor șase state balcanice.
Totuși, potrivit agenției Reuters care citează un document intern, Uniunea Europeană nu mai va oferi o garanție de aderare viitoare celor statelor din Balcani deoarece se tem de o reacție politică în unele statele membre.
Mai mult, rezidența ilegală și cererile de azil nefondate din partea statelor din Balcanii de Vest, precum și cele din estul Uniunii – Moldova, Georgia și Ucraina – au declanșat discuții privind suspendarea călătoriilor fără viză în UE.
Comisia Europeană nu vede motive pentru impunerea vizelor
Aceasta, în contextul în care, raportul prezentat de Comisia Europeană, la începutul lunii august, privind monitorizarea regimului UE de călătorii fără viză cu cele șase state balcanice, precum și cu Georgia, Moldova și Ucraina, concluziona că toate țările în cauză continuă să îndeplinească cerințele privind liberalizarea vizelor și au înregistrat progrese în ceea ce privește punerea în aplicare a recomandărilor de anul trecut.
Cetățenii din Muntenegru, Serbia, și Macedonia de Nord au dreptul de a călători fără viză în statele UE pentru o perioadă de 90 de zile, încă din decembrie 2009. Același derpt l-au dobândit Albania și Bosnia și Herțegovina în 2010, urmate de Moldova în 2014, Georgia și Ucraina în 2017.