Prețurile-record la energie, în atenția Parlamentului European
Creșterea prețului la energie a ajuns în atenția eurodeputaților care cer măsuri de protejare a consumatorilor și o anchetă împotriva Gazprom
Lica Manolache, 20.09.2021, 23:41
Creșterea considerabilă a prețului gazelor naturale a ajuns și în atenția Parlamentului European. Social-democrații (S&D) din forul european legislativ au solicitat, prin vocea liderului grupului, Iratxe Garcia, liderul, o dezbatere în plen pentru a găsi soluții europene privind creșterea prețurilor la energie.
Prețuri triple la electricitate în Spania
Prețul actual al energiei electrice este pur și simplu inacceptabil. (…) Am solicitiat o dezbatere în plenul Parlamentului, pentru a găsi soluții europene în ceea ce privește creșterea prețurilor la energie: o cale de urmat în combaterea sărăciei energetice”, a anunțat liderul Grupului S&D, într-o postare pe Twitter.
Preţurile europene de referinţă la gaze naturale au crescut cu aproximativ 250% în acest an, din cauza nivelului redus al stocurilor, cererii ridicate din Asia şi a întreruperilor, ceea ce a dus şi la creşterea costurilor angro la electricitate.
În Spania, preţurile angro la electricitate s-au triplat în acest an, ceea ce a dat naştere la acuzaţii reciproce între politicieni. Săptămâna trecută, Guvernul de la Madrid a decis plafonarea preţurilor şi limitarea profiturilor companiilor de electricitate.
Prețul la energie poate provoca sărăcirea populației
Eurodeputații PSD au solicitat, de asemenea, dezbaterea privind prețul energiei și doresc identificarea unor soluții rapide pentru evitarea unei posibile sărăcii energetice și chiar alimentare, provocată de mărirea prețului gazelor naturale:
“În România, situația este alarmantă, fiind una dintre principalele preocupări publice, așa cum este și în Spania, Italia și în multe alte țări ale Uniunii Europene. Actualul context va deveni tot mai greu de suportat pentru familiile cu venituri foarte mici, dar și pentru IMM-uri”, a atras atenția reprezentanții Delegației Române a S&D.
Compania Gazprom ar putea fi trasă la răspundere pentru manipularea pieței
Un grup de 43 de europarlamentari, printre care se află și șase eurodeputați români, solicită Comisiei Europene să ancheteze rolul companiei Gazprom în creșterea prețurilor la gaz în Europa și posibila încălcare a normelor UE în materie de concurență.
În scrisoarea transmisă Comisiei Europene, direcționată către vicepreședintele executiv Margarethe Vestager și comisarul pentru energie Kadri Simson, europarlamentarii susțin că există suspiciuni serioase că Gazprom ar fi răspunzătoare pentru creșterea record a prețurilor și enumeră câteva acțiuni care ar fi avut drept consecință scumpirile.
Printre acțiunile menționate se numără refuzul Gazprom de a rezerva capacitățile de transport al gazelor prin sistemele de conducte existente precum Yamal-Europa (care leagă Rusia, Belarus, Polonia și Germania) și rețelele ucrainene de transport al gazelor, precum și refuzul gigantului rus de a răspunde solicitărilor consumatorilor europeni în a garanta volume suplimentare de aprovizionare cu gaze în vara anului 2021. De asemenea, semnatarii scrisorii fac referire la închiderea producției de gaze naturale Gazprom la câmpurile de gaz din amonte din Yamal, dintre care unele au fost explicate de un incendiu la stația de tratare a condensului Novy Urengoy, dar nu este clar dacă toate închiderile au fost justificate de acel accident și dacă a fost vorba și de o manipulare deliberată a pieței.
Eurodeputații români care au semnat scrisoarea trimisă Comisiei
“Toți acești factori permit să se suspecteze că creșterea record a prețurilor gazelor naturale în Europa în ultimele săptămâni ar putea fi un rezultat direct al manipulării deliberate a pieței de către Gazprom și al acțiunilor care vizează reținerea intenționată de pe piață a capacităților de producție de gaze disponibile pentru a crește prețurile la gaze”, transmit eurodeputații.
Printre semnatari se numără și șase eurodeputați români: Eugen Tomac și Traian Băsescu (PMP, PPE), Nicolae Ștefănuță, Vlad-Marius Botoș și Dragoș Tudorache (USR PLUS, Renew Europe), Carmen-Gabriela Avram (PSD, S&D).