Decizii ale Uniunii Europene în sprijinul țărilor defavorizate
Ursula von der Leyen a anunțat noi acțiuni ale UE menite să ajute populația din statele mai sărace din întreaga lume
Lica Manolache, 19.09.2021, 12:07
Uniunea Europeană este pregătită să își sporească ajutorul pentru statele mai sărace. În discursul său privind starea Uniunii Europene, susţinut miercuri în plenul Parlamentului European, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat suplimentarea ajutorului umanitar acordat populaţiei afgane cu 100 de milioane de euro.
Suntem alături de poporul afgan, alături de femeile şi copiii afgani, de procurori, de jurnalişti şi de apărătorii drepturilor omului. Mă gândesc mai ales la judecătoarele care stau acum ascunse, temându-se de bărbaţii pe care i-au trimis la închisoare. Şi trebuie să îi sprijinim în continuare pe toţi afganii, atât pe cei rămaşi în ţară, cât şi pe cei din ţările învecinate.”
Șefa Executivului european a anunțat că situația din Afganistan este analizată împreună cu Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, iar până la finalul anului va fi elaborată o declarație comună UE-NATO.
Mai multe doze de vaccin pntru statele defavorizate
O altă prioritate a Uniunii Europene este ajutorul acordat țărilor în curs de dezvoltare de pe întreg mapamondul în lupta cu pandemia de COVID-19. Astfel, alte 200 de milioane de doze de vaccin vor fi donate statelor sărace până la jumătatea anului 2022, pe lângă cele 250 de milioane de doze deja promise, după cum a declarat Ursula von der Leyen în fața forului legislativ european.
În cea mai mare parte, mecanismul internaţional de distribuţie Covax acestui mecanism, dar mai multe voci din cadrul mecanismului, printre care Alianţa pentru vaccinuri şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii, au denunţat în mai multe rânduri inegalitatea în ceea ce priveşte accesul la imunizare anti-COVID între cetățenii din ţările sărace şi ci din ţările mai prospere, unele dintre acestea pornind deja administreze unei a treia doze de vaccin.
Amploarea nedreptăţii şi nivelul de urgenţă sunt clare” a punctat președinta Comisiei Europene.
Interzicerea bunurilor produse prin muncă forțată
În cadrul aceluiași discurs, Ursula von der Leyen a anunţat noua strategie a UE în domeniul conectivităţii, care are ca scop facilitarea investiţiilor în infrastructura care conectează bunuri, persoane şi servicii în întreaga lume: Totodată, UE își va închide piața pentru produsele obţinute prin muncă silnică.
În lume sunt 25 de milioane de persoane care, sub ameninţare sau presiune, desfăşoară muncă forţată. Nu vom putea accepta niciodată ca aceste persoane să fie constrânse să fabrice produse şi ca aceste produse să ajungă apoi să fie vândute în magazine la noi în Europa. De aceea vom propune interzicerea pe piaţa noastră a produselor care au fost obţinute prin muncă forţată. Drepturile omului nu sunt de vânzare – indiferent de preţ”, a declarat șefa Comisiei Europene.