Eurobarometru: Românii, îngrijorați de locul de muncă și starea financiară
Românii sunt mai nesatisfăcuți de situația lor economică și mai îngrijorați de situația la locul de muncă decât majoritatea europenilor, potrivit celui mai recent studiu Eurobarometru Standard.
Lica Manolache, 13.09.2021, 18:02
Un sfert dintre români (26%) consideră că situaţia locului lor de muncă va fi mai rea în următoarele 12 luni, potrivit datelor celui mai recent Eurobarometru. România se situează cu mult peste media Uniunii Europene, de doar 9%. O pondere aproape la fel de mare (27%) se aşteaptă ca situația să fie mai bună (faţă de 23% în UE) și alți 27% dintre români spun că va fi la fel (58% în UE).
Românii sunt mai pesimişti decât europenii şi în ceea ce priveşte situaţia ocupării forţei de muncă. Doar 26% cred că aceasta va fi mai bună (față de 34% în UE), 29% spun că va rămâne neschimbată (36% în UE), în timp ce 39% estimează că va fi mai rea (25% în UE).
Sănătatea și inflația, principalele griji ale românilor
Eurobarometrul mai arată că românii sunt mai puţin satisfăcuţi decât cetăţenii europeni şi când vine vorba de situaţia financiară a gospodăriei lor. 57% dintre români spun că situaţia financiară a gospodăriei lor este bună”, în timp ce 41% spun că este proastă”, faţă de 74% şi respectiv 24% la nivelul UE.
Întrebaţi care sunt cele mai importante probleme cu care se confruntă ţara lor în prezent, românii au răspuns în primul rând sănătatea (32%), preţurile în creştere/inflaţia/costul vieţii (30%), situaţia economică (29%). Pensiile şi sistemul de educaţie sunt alte probleme menționate de români, ambele cu 16%. Probleme considerate de mare importanţă la nivelul UE, precum şomajul (21%) şi mediul/schimbarea climatică (18%), îi preocupă doar pe 10% şi respectiv 9% dintre români.
Mai multă încredere în economiile naționale
Din iarna 2020-2021, proporția respondenților care consideră că situația economiei lor naționale este proastă” a scăzut semnificativ (-11%), deși aceasta rămâne opinia majoritară (58% dintre cetățenii UE).
40% dintre respondenții din cele 27 de state membre sunt de părere că situația lor economică națională este bună”, o creștere semnificativă (+11%) după trei sondaje consecutive care au arătat o scădere.
Percepția asupra situației actuale a economiei naționale variază foarte mult de la un stat membru la altul, de la 89 % din populația din Luxemburg, care consideră că situația este bună, la 9 % în Grecia, care consideră același lucru. În România, o treime (34%) dintre respondenți consideră că situaţia economiei lor este bună”.
Europenii, optimiști față de viitorul Uniunii
Întrebaţi când îşi va reveni economia ţării lor de pe urma impactului pandemiei de COVID-19, 47% dintre români au răspuns că în 2023 sau mai târziu (+3% față de ultimul Eurobarometru), faţă de 60% dintre europeni care au aceeaşi convingere.
Încrederea în UE rămâne la cel mai ridicat nivel din 2008 până în prezent. Conform Eurobarometrului, aproape jumătate dintre europeni au încredere în Uniunea Europeană (49 %). Optimismul cu privire la viitorul Uniunii a crescut puternic din vara anului 2020. 66% dintre respondenți au o opinie pozitivă (o creștere de 6%), acesta fiind nivelul cel mai ridicat înregistrat din toamna anului 2009 până în prezent.