Scade speranța de viață în Uniunea Europeană
Speranța de viață în Uniunea Europeană scade dramatic pe fondul pandemiei de COVID, arată datele Eurostat, publicate de Ziua Mondială a Sănătății
Lica Manolache, 07.04.2021, 19:23
Speranţa de viaţă în Uniunea Europeană a scăzut anul trecut, după o perioadă lungă de creștere, arată datele publicate de Eurostat pe 7 aprilie, dată la care este marcată Ziua Mondială a Sănătății. Statisticile arată că speranţa de viaţă din UE a crescut în medie cu peste doi ani începând din anii 1960.
România, printre țările cu cea mai mare scădere a speranței de viață
Eurostat corelează cifrele cu efectele pandemiei de COVID-19, care a provocat o creştere a deceselor în toată Europa. În urma declanşării pandemiei, speranţa de viaţă la naştere a scăzut în marea majoritate a statelor membre ale Uniunii Europene, conform datelor disponibile pentru 2020, precizează Oficiul European pentru Statistică.
În rândul celor 27 de state membre, cea mai mare scădere a speranței de viață a fost înregistrată în Spania cu o diferență de 1,6 ani în 2020, față de anul 2019. Spania este urmată la mică distanță de Bulgaria, care a înregistrat o scădere cu 1,5 ani a speranţei de viaţă. România, alături de Lituania și Polonia, au a treia cea mai mare scădere cu 1,4 ani.
Media europeană nu este deocamdată disponibilă, deoarece Irlanda nu a comunicat până la acest moment datele sale statistice pentru anul trecut. În 2019, speranţa medie de viaţă din Uniune a fost de 81,3 ani.
Evoluția speranței de viață în 2020 față de anul precedent (Sursa: Eurostat)
Românii nu caută informații legate de sănătate pe internet
Eurostat a publicat și date privind căutarea de informaţii online legate de sănătate. La acest capitol, România se situează pe ultimul loc din UE cu o pondere de 28% din populație care a efectuat astfel de căutări pe internet. Inedita în urma României se situează Bulgaria (29%), urmată de Italia (35% conform datelor din 2019) şi Polonia (43%).
Țările cu cele mai multe căutări online a informațiilor legate de sănătate este foarte sunt Finlanda, unde 77% dintre cei cu vârsta între 16 şi 74 de ani au declarat că au căutat astfel de informații anul trecut, Olanda (76%), Danemarca (72%) şi Germania (70%).
Media la nivelul UE este de 55%, ceea ce înseamnă că mai mult de jumătate dintre cetăţenii UE au căutat online informaţii legate de sănătate.
1 din 5 europeni a efectuat o programare la medic online
În ultimul deceniu, ponderea celor care au căutat online informaţii legate de sănătate a crescut în majoritatea statelor UE. Cehia (+41%) şi Cipru (40%), au înregistrat cele mai mari creşteri, urmate de Spania (+34%), Irlanda şi Croaţia (ambele cu +33%). România a înregistrat o creștere de doar 9% în ultimii 10 ani.
Datele Eurostat mai arată că 20% din cetăţenii UE şi-au făcut online o programare la un medic generalist în 2020. De asemenea 13% din populația Uniunii a accesat alte servicii de sănătate via un site web sau o aplicaţie în locul unei vizite la spital sau la doctor, în timp ce 11% din cetăţenii UE şi-au accesat online datele stocate referitoare la starea lor de sănătate.
Ponderea populației din statele UE care a căutat online informații legate de sănătate în 2020 (Sursa: Eurostat)