Scade încrederea în economia zonei euro
Încrederea în economia zonei euro scade din nou după măsurile adoptate de statele UE pentru a diminua impactul celui de-al doilea val pandemic.
Lica Manolache, 30.11.2020, 12:26
Încrederea în economia zonei euro a scăzut în noiembrie pentru prima dată din luna februarie, după ce al doilea val al pandemiei de coronavirus a lovit întreg continentul european și a afectat sectoarele economice, mai ales pe cele de servicii şi retail, informează agenția Reuters, citată de Agerpres.
Datele publicate vineri de Comisia Europeană arată că indicele sentimentului economic (ESI) a scăzut în noiembrie la 87,6 puncte, de la 91,1 puncte luna precedentă.
„După o redresare parţială a încrederii în perioada mai – septembrie şi a expansiunii din octombrie, luna aceasta s-a înregistrat primul declin de când încrederea a scăzut semnificativ la primul val al pandemiei”, se arată în raportul publicat de Executivul comunitar.
Încrederea în servicii și retail, cea mai mare scădere
Reuters mai precizează că studiul este realizat în primele două-trei săptămâni ale lunii, ceea ce înseamnă că are legătură cu noile restricţii severe anunţate în statele UE, inclusiv în cele mai mari economii ale zonei euro, Germania şi Franţa.
Evoluţiile au fost determinate de scăderea semnificativă a încrederii în retail, servicii şi în rândul consumatorilor. Scăderi mai reduse s-au înregistrat în industrie şi construcţii, două sectoare care nu sunt extrem de afectate de noile restricţii.
Încrederea în sectorul serviciilor, responsabil pentru două treimi din PIB-ul zonei euro, a scăzut cu peste cinci puncte procentuale la minus 17,3% în noiembrie, de la minus 12,1% luna precedentă.
În industrie, optimismul a scăzut la minus 10,1 puncte de la minus 9,2 puncte, în timp ce încrederea consumatorilor a fost în linie cu estimările, scăzând la minus 17,6 puncte în noiembrie, de la minus 15,5 puncte luna precedentă.
Declin major al PIB-ului în statele UE
De altfel, și datele Eurostat confirmă impasul prin care trece economia Uniunii Europene. Astfel, Produsul Intern Brut a înregistrat un declin de 4,4% în zona euro şi de 4,3% în Uniunea Europeană, în trimestrul trei din 2020, comparativ cu perioada similară din 2019. Aceste cifre reprezintă o ușoară redresare după ce PIB-ul a înregistrat un declin anual de 14,8% în zona euro şi de 13,9% în trimestrul doi din 2020, cea mai puternică scădere din 1995, primul an când au fost publicat astfel de date despre economiile Uniunii. În trimestrul trei, cea mai mare scădere anuală s-a înregistrat în Spania (minus 8,7%), urmată de România (minus 6%) şi Cehia (minus 5,8%).
Totuși, toate statele din blocul comunitar eu înregistrat o creștere semnificativă în perioada iulie-septembrie, față de semestrul anterior. Cel mai mare avans au înregistrat Franţa (18,2%), Spania (16,7%) şi Italia (16,1%), în timp ce economia României a urcat cu 5,6%.