Raport privind calitatea aerului în Europa
România și alte cinci state europene au depășit limita stabilită de UE pentru particulele de materie fină în aer.
Lica Manolache, 23.11.2020, 22:34
Șase state ale Uniunii Europene printre care și România au înregistrat valori peste limita stabilită în spațiul comunitar a pentru particulele fine de materie (PM2.5), în 2018, arată recent raport al Agenției Europene de Mediu (AEM) intitulat ”Calitatea aerului în Europa – raport 2020”, dat publicității luni. Celelalte cinic țări care au depășit limita sunt Bulgaria, Croația, Cehia, Italia și Polonia.
Doar patru țări din Europa — Estonia, Finlanda, Islanda și Irlanda — au înregistrat concentrații mai mici ale particulelor fine de materie în raport cu valorile recomandate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), care sunt mai stricte, potrivit Comisiei Europene.
De altfel, raportul AEM constată că se menține decalajul dintre limitele legale ale UE în și recomandările OMS, o problemă pe care Comisia Europeană intenționează să o rezolve prin revizuirea standardelor UE în cadrul planului de acțiune privind reducerea la zero a poluării.
400 de mii de decese pe an cauzate de poluarea aerului
Efectele expunerii la poluarea atmosferică asupra sănătății sunt puternice și pot cauza de la inflamarea plămânilor până la decese premature. Organizația Mondială a Sănătății evaluează dovezile științifice din ce în ce mai numeroase care corelează poluarea atmosferică cu diferite consecințe asupra sănătății, pentru a veni cu noi propuneri către statele lumii.
Europenii sunt încă afectați din cauza poluării care a provocat decesul prematur a 417.000 de decese premature în 41 de țări din Europa în 2018, conform estimărilor Agenției Europene de Mediu. Din totalul acestora, 379.000 de decese au fost înregistrate în cele 28 de state membre ale UE (inclusiv Marea Britanie în 2028). Numărul de decese premature cauzate de dioxidul de azot (NO2) a fost de 54.000, în timp ce circa 19.000 de persoane au decedat din cauza ozonului troposferic (O3).
Numărul deceselor premature, în vizibilă scădere
Cifrele arată, însă, progrese vizibile în ultimii zece ani. Raportul AEM arată că, datorită îmbunătățirii aerului, în 2018 decesele premature cauzate de poluarea cu particule fine de materie au fost cu aproximativ 60.000 mai puține, în comparație cu anul 2009. Cifrele sunt și mai bune în privința deceselor premature cauzate de dioxidul de azot care au scăzut cu 54% în aceeași perioadă de timp.
Progresele sunt determinate de politicile europene, naționale și locale, precum și reducerile emisiilor din sectoarele principale de activitate au îmbunătățit calitatea aerului în Europa, subliniază raportul.
Începând din anul 2000, emisiile principalilor poluanți atmosferici, în special al oxizilor de azot (NOx) proveniți din transport, au scăzut semnificativ, deși activitatea în acest sector este tot mai intensă și emisiile de gaze cu efect de seră asociate acestui sector au crescut. Și emisiile poluante provenite din aprovizionarea cu energie au scăzut semnificativ, dar progresele înregistrate în reducerea emisiilor provenite de la clădiri și din agricultură sunt lente.