Incertitudinile privind bugetul UE continuă
Condiționarea fondurilor europene de respectarea statului de drept blochează aprobarea bugetului multianual și a planului de redresare economică.
Lica Manolache, 30.10.2020, 20:07
Cu doar două luni până la finele anului, Parlamentul European încă poartă negocieri pentru a putea aproba bugetul multianual și planul de redresare post-pandemie. Principalele grupuri din forul legislativ european militează, încă din 2016, pentru un mecanism să prevadă condiţionarea accesării fondurilor europene de situaţia statului de drept în statele UE, însă eurodeputații nu au reușit să ajungă la un acord cu statele membre, astfel că adoptarea bugetului pentru perioada 2021-2027 dar și a planului de relansare economică mai are de așteptat.
Nu am reuşit să ajungem astăzi la un compromis. Totul rămâne deschis”, a afirmat joi, printr-o postare pe Twitter, negociatorul şef al Parlamentului, Petri Sarvamaa, la sfârşitul unei şedinţei de negocieri cu guvernele celor 27 state membre şi Comisia Europeană.
Parlamentul European cere înăsprirea condițiilor
Germania, ţară care deţine preşedinţia rotativă a UE, continuă să rămână optimistă, relatează Agerpres, care citează agenția AFP: Discuţiile sunt foarte constructive şi productive şi ne ţinem degetele încrucişate înainte de reluarea negocierilor săptămâna viitoare”, a comentat un purtător de cuvânt.
De altfel, de la Berlin a pornit propunerea, adoptată de statele membre la finele lunii septembrie, pentru introducerea unui dispozitiv care să permită reducerea sau suspendarea acordării de fonduri, în cazul în care încălcările principiilor statului de stat de către una dintre cele 27 de țări ar afecta în mod suficient de direct” bugetul european.
Mecanismul se află în prezent pe masa negocierilor dintre Parlamentul European şi Executivul european, pentru a fi integrat în viitorul buget multianual. Parlamentul European consideră că actuala formă cuprinde o listă prea scurtă de încălcări ce pot fi amendate şi dă posibilitatea ca mai multe state membre să blocheze posibilele sancţiuni adoptate de majoritatea țărilor din blocul comunitar. Astfel, eurodeputaţii solicită înăsprirea textului pentru a putea să aprobe viitorul bugetul UE.
Ungaria și Polonia nu dau înapoi
Primele state UE vizate de o eventuală condiționare a fondurilor de respectarea statului de drept sunt Ungaria şi Polonia. În ultimii ani cele două state au fost vizate de mai multe proceduri de infringement din partea instituțiilor europene care au activat și articolul 7 din tratatul UE împotriva acestora care ar putea duce la pierderea dreptului de vot în Consiliul UE.
Acum, guvernele de la Budapesta și Varșovia refuză să îşi dea acordul, care este indispensabil, pentru o decizie care să permită UE să se îndatoreze şi să îşi majoreze resursele pentru a finanţa planul de relansare.