Comisia Europeană cere pași mai rapizi către implementarea tehnologiei 5G
Statele UE trebuie să își amplifice eforturile și să colaboreze pentru facitilarea accesului la tehnologia 5G.
Lica Manolache, 20.09.2020, 19:00
Comisia Europeană invită statele UE să adopte cât mai rapid măsuri pentru a impulsiona conectivitatea la rețele de mare viteză și implementarea tehnologiei 5G. Propunerea Executivului comunitar este ca cele 27 de state membre să elaboreze împreună, până la 30 martie 2021, un set de instrumente de bune practici pentru instalarea în timp util a rețelelor fixe și mobile de foarte mare capacitate, inclusiv a rețelelor 5G.
Mai multă transparență și acces la infrastructură pentru a a aduce mai aproape tehnologia 5G
Astfel, țările UE trebuie să reducă costurile și să mărească viteza de instalare a rețelelor de foarte mare capacitate, în special prin eliminarea obstacolelor administrative. Este nevoie, totodată, să asigure accesul în timp util la spectrul de frecvențe radio 5G și să încurajeze investițiile operatorilor în extinderea infrastructurii de rețea.
Nu în ultimul rând, statele membre trebuie să asigure un nivel mai ridicat de coordonare transfrontalieră în ceea ce privește asignarea spectrului de frecvențe radio, pentru a sprijini serviciile 5G inovatoare.
Comisia Europeană mai transmite țărilor din spațiul comunitar să stabilească cele mai bune practici conform Directivei privind reducerea costurilor aferente tehnologiilor în bandă largă. Astfel, este nevoie de proceduri mai simple și mai transparente de acordare a autorizațiilor pentru lucrările de construcții civile. Transparența în ceea ce privește infrastructura fizic, extinderea drepturilor de acces ale operatorilor de rețea și facilitarea procedurilor de acordare a autorizațiilor sunt alte măsuri ce pot aduce tehnologia 5G mai rapid în spațiul Uniunii.
Impactul rețelelor 5G asupra economiei UE
Implementarea acestor măsuri comune va contribui la asigurarea, până în 2025, a acoperirii neîntrerupte de către rețelele 5G a principalelor căi de transport ale Europei, mai transmite Comisia Europeană. Conectivitatea îmbunătățită poate, de asemenea, să reducă la minimum impactul transmiterii de date asupra climei, contribuind astfel la îndeplinirea obiectivelor climatice ale Uniunii. Comisia atrage atenția că, până în prezent, statele membre și Regatul Unit au asignat, doar 27,5 % din benzile 5G pionier”. De aceea, statele membre trebui să evite sau să reducă la minimum întârzierile în acordarea accesului la spectrul de frecvențe radio.
Margrethe Vestager, vicepreședintă executivă și comisarul responsabil cu o Europă pregătită pentru era digitală, subliniază impactul pe care tehnologia 5G îl va avea asupra economiei UE: Conectivitatea în bandă largă și conectivitatea 5G pun bazele transformării digitale și ecologice a economiei, în domenii precum transportul și energia, sănătatea și educația sau producția și agricultura. Criza actuală a scos în evidență importanța accesului la internet de foarte mare viteză pentru întreprinderi, serviciile publice și cetățeni, precum și necesitatea de a accelera ritmul în ceea ce privește implementarea rețelelor 5G. Trebuie, așadar, să colaborăm pentru a instala rapid aceste rețele, fără alte întârzieri.”