Conflictul din Mediterana de Est, în vizorul lideilor europeni
Liderii europeni și-au declarat sprijinul față de Grecia și Cipru în conflictul cu Turcia, tema principală a unui summit UE organizat săptămâna viitoare.
Lica Manolache, 16.09.2020, 19:16
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a cerut Turciei să renunţe la orice tentativă de „intimidare” a vecinilor săi în conflictul cu Grecia.
Turcia este un vecin important şi va fi mereu. Însă deşi suntem apropiaţi geografic, distanţa dintre noi pare să se mărească. Turcia este situată într-o regiune care se confruntă cu tulburări. Şi da, ea primeşte milioane de refugiaţi, pentru a căror găzduire noi oferim un ajutor financiar considerabil. Însă nimic din asta nu justifică tentativa de intimidare a vecinilor săi”, a spus Von der Leyen, în primul său discurs despre starea Uniunii , susținut miercuri, în Parlamentul European.
Ursula von der Leyen, îndemn la reluarea negocierilor
Șefa Executivului european a asigurat Grecia și Cipru de sprijin din partea Uniunii Europene și a îndemnat părțile să se așeze la masa tratativelor:
Statele noastre membre, Cipru şi Grecia, pot conta mereu pe o solidaritate totală din partea Europei pentru a-şi proteja drepturile legitime în materie de suveranitate. Aplanarea tensiunilor în Mediterana de Est este în interesul nostru reciproc. Nu există decât o singură cale de urmat: să ne abţinem să acţionăm unilateral şi să reluăm negocierile cu bună credinţă, deoarece este drumul care duce spre stabilitate şi soluţii durabile.”
UE ar putea impune sancțiuni Turciei
Președintele Charles Michel, aflat într-o vizită la Nicosia, unde s-a întâlnit cu președintele Ciprului, Nicos Anastasiades, a reiterat angajamentul Uniunii Europene de a apăra drepturile Ciprului în disputa sa cu Turcia privind exploatarea zăcămintelor de gaz în Mediterana.
„Trebuie să fim fermi când vine vorba despre a apăra drepturile tuturor statelor membre UE, inclusiv ale Ciprului. UE este solidară cu Cipru, care se confruntă cu o situaţie gravă. Din acest motiv am decis să facem apel la organizarea unui summit privind relaţiile cu Turcia„, a declarat Charles Michel.
Criza din Mediterana de Est este un subiect principal pe agenda summitului european din 24 şi 25 septembrie de la Bruxelles, întâlnire la care se pot stabili o serie de sancţiuni împotriva Turciei.
Gazele naturale, cauza conflictului dintre cele două state
Conflictul dintre Turcia și Grecia a pornit după ce guvernul de la Ankara a revendicat dreptul de a exploata zăcăminte de hidrocarburi în zone maritime care ţin de suveranitatea Greciei şi Ciprului.
Tensiunile au escaladat după ce Turcia a trimis în prospecțiune, luna trecută, o navă în largul unei insule grecești, iar cele două tabere au început exerciții militare în zonă. Ulterior, Turcia a anunţat luni că revenirea în port a navei trimise în Mediterana de Est, lucru ce poate duce la aplanarea conflictului și deschiderea unor negocieri.