COVID-19: Criterii comune pentru măsurile privind libera circulație
Comisia Europeană propune ca toate statele UE să impună restricții de călătorie luând în calcul de aceleași procente de îmbolnăviri la numărul de teste COVID-19 efectuate.
Lica Manolache, 05.09.2020, 21:25
Comisia a adoptat, vineri, propunerea de recomandare a Consiliului Europei menită să garanteze faptul că toate măsurile care restrâng libera circulație ca răspuns la pandemia de COVID-19 adoptate de statele membre sunt coordonate și comunicate clar la nivelul UE. Cele 27 de state membre vor pune în aplicare criterii comune pentru impunerea restricțiilor de călătorie și vor stabili un cadru comun pentru aplicarea măsurilor ce se impun cetățenilor care vin din zone cu risc ridicat de îmbolnăvire.
Când se pot impune restricții de călătorie pentru cetățenii europeni
Executivul european constată că, în prezent, există diferențe notabile în privința criteriilor aplicate pentru adoptarea de măsuri care restrâng libera circulație în Uniunea Europeană. Propunerea Comisiei este ca fiecare stat membru să aibă în vedere următoarele criterii când adoptă măsuri pentru restrângerea libertății de circulație: numărul total de noi cazuri de COVID-19 semnalate la 100.000 de persoane într-o anumită zonă, în cursul unei perioade de 14 zile; procentul de teste pozitive din numărul total de teste pentru diagnosticul infecției cu COVID-19 efectuate într-o anumită zonă în cursul unei perioade de șapte zile; numărul de teste pentru diagnosticul infecției cu COVID-19 efectuate la 100 000 de persoane într-o anumită zonă în cursul unei perioade de șapte zile.
Totodată, dacă statul membru din care pleacă un cetățean efectuează săptămânal peste 250 de teste la 100 000 de persoane, Comisia propune să nu se restrângă libera circulație a persoanelor care călătoresc în statul respectiv dintr-un alt stat membru în două scenarii: numărul total de noi cazuri de COVID-19 semnalate într-o anumită zonă este egal cu mai puțin de 50 de cazuri la 100 000 de persoane în cursul unei perioade de 14 zile sau procentul de teste pozitive din numărul total de teste COVID-19 efectuate într-o anumită zonă este mai mic de 3%.
Țările UE trebuie să trimită săptămânal date privind cazurile de noi îmbolnăviri și numărul testelor efectuate în fiecare regiune către Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor.
Cod de culori unic pentru statele UE
Comisia mai transmite statelor din blocul comunitar să adopte un cod de culori comun, de altfel, cel mai uzitat de la începutul pandemiei de COVID-19. Astfel, culoarea verde este atribuită zonelor în care numărul total de noi cazuri de COVID-19 semnalate este mai mic de 25 în cursul unei perioade de 14 zile iar procentul testelor pozitive din numărul total de teste efectuate este mai mic de 3 %.
Culoarea portocalie este pentru zonele în care numărul total de noi cazuri de COVID-19 semnalate este mai mic de 50 în cursul unei perioade de 14 zile, dar procentul de teste pozitive teste este de 3% sau mai mare sau numărul total de noi cazuri de COVID-19 semnalate este cuprins între 25 și 150, dar procentul de teste pozitive din numărul total de teste COVID-19 este mai mic de 3%.
Culoarea roșie va semnalau zonele în care numărul total de noi cazuri semnalate este mai mare de 50 în cursul unei perioade de 14 zile și procentul de teste pozitive din numărul total de teste COVID-19 efectuate este de 3% sau mai mare sau numărul total de noi cazuri de COVID-19 semnalate este mai mare de 150 la 100 000 de persoane în cursul unei perioade de 14 zile;
În fine, culoarea gri arată dacă nu sunt disponibile suficiente informații pentru a putea fi evaluate cele trei criterii propuse de Comisie sau numărul de teste COVID-19 efectuate la 100 000 de persoane este mai mic de 250.