Scădere a producției de cereale în Uniunea Europeană
Seceta din primăvară a provoacat pagube mari agriculturii, iar Comisia Europeană revizuiește din nou în minus producția de grâu a Uniunii.
Lica Manolache, 26.06.2020, 20:17
Comisia Europeană revizuit din nou, în jos, estimările privind recolta de grâu din acest an în Uniunea Europeană. Executivul european a anunțat joi o producție de 117,2 milioane tone de grâu, comparativ cu 121,5 milioane tone cât estima în urmă cu o lună, informează Reuters, citat de Agerpres. Anunțul vine după serviciul UE de monitorizare a culturilor a informat că randamentul a fost afectat de seceta din această primăvară.
Luna trecută, Comisia a redus prognoza privind recolta de grâu din 2020 cu peste patru milioane de tone.
UE va exporta cu 11 milioane e tone mai puțin grâu
Și exporturile de grâu din spațiul comunitar vor fi vizibil diminuate în următoarele 12 luni. Conform prognozei Comisiei Europene, Comisia şi-a revizuit estimările privind livrările de grâu ale celor 27 de state membre în sezonul 2020/2021, vor fi de numai 25 milioane de tone, de la 26,5 milioane tone cât estima anterior. Totodată, în sezonul 2019/2020 estimările privind exporturile de grâu au fost îmbunătățite până la 34 milioane de tone.
În schimb, Europa stă mult mai bine la producția de porumb, iar Executivul de la Bruxelles a îmbunătățit și în luna iunie estimările privind recolta Uniunii până la 71,9 milioane tone, în creștere cu 0,5 milioane de tone față de estimarea anterioară.
Uniunea va avea mai puțină rapiță anul acesta, respectiv 15, 4 milioane tone, în timp ce prognoza pentru recolta de orz a rămas la aceeași valoare ca în luna mai, 56,1 milioane tone.
România, a doua cea mai mare scădere la producția de grâu din UE
România va avea cea mai mare a scădere a producțiilor la hectar dintre statele membre la orzul de toamnă, cu 14% mai puțin față de aceeași perioadă a anului trecut. Seceta a afectat puternic și culturile de grâu din țara noastră. Astfel, producția va fi de numai 3,93 tone la hectar, cu 18% mai puțin decât în 2019, aceasta fiind a doua cea mai mare scădere dintre statele UE după Estonia (-20%) și prima față de media ultimilor cinci ani.
Prognoza Comisiei arată că producția de rapiță va coborî cu 12% în România față de anul trecut, cu un randament de doar 1,8 tone la hectar.
În creștere se vor afla culturile de sfleclă de zahăr unde se estimează o producție de 38,1 tone la hectar, cu 22% peste anul trecut. La cartof, producțiile medii la hectar vor crește cu 11% față de 2019 iar culturile de floarea-soarelui vor fi mai mari cu 7,2% peste nivelul din 2019.